Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde. 

 

 

‘De berg heeft een muis gebaard’De berg heeft een muis gebaard

Ik moest zelf even goed nadenken en zoeken omdat ik zelf regelmatig zeg; “Ah, het blijkt weer een muis te zijn.” Ik gebruik dus het halve spreekwoord. Zo vanzelfsprekend voor mij wanneer ik vind dat iets dus niets voor blijkt te stellen. 

Betekenis

Als een school bijvoorbeeld hoge verwachtingen wekt naar de ouders om het onderwijs aan te passen maar het resultaat stelt bar weinig voor. Veel drukte om niet dus. Veel geschreeuw maar weinig wol. 

De barende berg

Fabel van de barende berg, Aegidius Sadeler, 1608

Oorsprong

Dit spreekwoord komt uit de fabel van Phaedrus ‘de barende berg’. In het verhaal moest de berg ‘bevallen’. Wellicht was er sprake van een aardbeving of vulkaanuitbarsting. Toen het angstaanjagende beven voorbij was bleek dat berg slechts bevallen was van een muis. Phaedrus zegt daarna dat deze fabel van toepassing is op iemand die grote bedreigingen uit, maar uiteindelijk niets doet. 

 

Op een muis
Een muis, op zoek naar kruimels kaas,
kroop in de baard van Sinterklaas.
“Wel eerder”, sprak de Sint bedaard
“werd door een berg een muis gebaard.
Maar dit is wonderlijk, bij Zeus:
Hier bergt zowaar een baard een muis.”

– Kees Stip

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s