Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

 

‘Het is zo klaar als een klontje’Zo klaar als een klontje

Zodra een clientje het visueel opslaan door heeft dan zeg ik dat wel; Dat is dus zo klaar als een klontje. En dan zie ik meteen de wenkbrauwen omhoog gaan. “Zijn we al klaar dan?”

Betekenis

Klaar betekent hier; helder en duidelijk. Je begrijpt het. Je ziet in dat het zo zit. 

Oorsprong

kandijsuiker

 

Het klontje is dan een suikerklontje. Kandijklontjes worden gezuiverd, ‘geklaard’ en worden dan enigszins doorschijnend. Het klaren van suiker is net zo’n vast begrip als het klaren van boter of wijn. Je maakt het helder, dat het niet meer troebel is. Helder als kristal betekent precies hetzelfde. In Belgie heeft Zo klaar als pompwater dezelfde betekenis. Er zijn in Europa nog maar 2 producenten van kandijsuiker. 

 

 

 

 

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s