Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

 

‘In de bonen zijn.’

In de bonen(haag) zijn Als een cliëntje even weg droomt, in beslag genomen wordt door de beelden in zijn hoofd, dan zeg ik; Was je in de bonen? Bij mij gaat de betekenis daarvan letterlijk terug naar de bonenhagen in de tuin van mijn vader. Daar kon je je heerlijk terugtrekken, er even niet zijn. En het rook daar ook altijd lekker. 

Betekenis

Geurende pronkboonEr even niet bij zijn met je gedachten, maar tot mijn verbazing ook; In de war zijn. Je vergissen. Zo heb ik hem nooit begrepen en ook nooit gebruikt. Dat in de war zijn gaat terug op de nogal bedwelmende geur van sommige bloeiende tuinbonen (vergelijk Lathyrus). Men geloofde zelfs dat als je bij deze geur in slaap viel je krankzinnig zou worden. Dat is dan wel weer een grappige uitleg. Als de bonen bloeien, de zotten groeien. Hij heeft de bonen in het hoofd. 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s