Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Het Geheim van de Smid’

Het geheim van de smidTijdens de intake vragen mijn kanjers wel eens; En hoe denk jij dan mijn hoofd te gaan opruimen? En dan reageer ik met; Tja, dat is nu het geheim van de smid. Vanwege de associatie ook met mijn achternaam. Want een d of een t maakt in onze wereld niet zo heel veel verschil 🙂 

Betekenis

Iets waarvan maar een paar mensen weten hoe het in elkaar steekt of hoe het gemaakt wordt. En het gaat dan om een essentieel onderdeel of ingrediënt van iets. Het lijkt dan wel op de uitdrukking; Het geheim van de kok, die zijn geheime recept niet prijs wil geven. Het wordt vaak wat plagend gebruikt; Dat zeg ik lekker niet. 

Oorsprong

smidDeze is niet bekend. De oorsprong van deze uitdrukking blijft dus het geheim van de smid. 

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s