Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Ergens geen acht op slaan’

Geen acht slaan opIk zeg het wel eens bewust achteloos; Je zou er ook geen acht op kunnen slaan. In de zin van; je kunt besluiten dat je een keuze hebt er wel of geen acht op te slaan, in plaats van alles binnenkrijgen, overal op reageren. Als ze dan eenmaal 8 keer ergens op hebben geslagen en de andere, figuurlijke betekenis snappen komt meestal de verlossende (hulp)vraag; Maar hoe dan? 

Betekenis

Ergens niet op letten en er ook niets mee doen. Geen acht slaan op, geen acht geven op, niet in acht nemen. Ergens niet op reageren. Het geen aandacht geven. 

Het Geef… acht! bevel is dan eigenlijk; Geef aandacht! Let op! En dat is dan een vette knipoog naar mijn vader, omdat hij vandaag jarig zou zijn geweest en beroepsmilitair was. Ik hoor het hem nog roepen op het kazerne terrein. 

Geef achtOorsprong

Acht is een heel oud woord, dat teruggaat op het Protogermaanse ahto. De grondbetekenis van acht was ‘werking van het denkvermogen’. Later had het betekenissen als ‘gedachte’ en ‘aandacht’. In het Middelnederlands ontwikkelde zich daaruit onder meer de betekenis ‘oplettendheid, opmerkzaamheid’. 

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s