Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Buitenbeentje’

BuitenbeentjeMijn cliëntjes zijn vaak de zogenaamde buitenbeentjes in de klas en in de groep. En dat is precies wat ze niet willen. Vooral niet opvallen. Niet anders willen zijn. Ten koste van jezelf aanpassen aan de groep. Als ze eenmaal hun talent ontdekken en toch de aansluiting behouden zijn ze vaak wel trots op het feit dat ze een beetje een buitenbeentje zijn, niet beter of slechter, maar gewoon anders.

Betekenis 

Een buitenbeentje is iemand die door zijn uiterlijk, gedrag of denkbeelden afwijkt van zijn omgeving. Zonderling. Een aparte. Bijzonder. Iemand die zich, vaak positief, van de groep onderscheidt. Een buitenstaander, niet tot de eigen kring behorend. 

Oorsprong

Pootje over, buitenbeensBuitenbeentje verwijst naar een zogenaamd ‘onecht’ kind. Buitenbeens wordt in de schaatssport nog steeds gebruikt, het pootje-over gaan in de bocht. De betekenis ontwikkeling van buitenbeentje verliep van ‘onecht kind’ via ‘niet in de eigen kring (vaak de familie) passend persoon’ via ‘buitenstaander’ en ‘zonderling’ naar het zich positief onderscheiden binnen een groep.

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s