Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Een kniesoor die daarop let.’

Als ik de uitdrukking gebruik is het in de zin vanuit het oordelen dat iemand  in mijn ogen wel een heel erge muggenzifter is. Lekker belangrijk dat ene foutje. Het woord kniesoor vinden ze altijd prachtig. In onze familie een veel gebruikte opmerking. 

Betekenis

Een kniesoor die daar op letIemand die daarover valt is een zeur. Een kniesoor is een chagrijn, een onaangenaam mens. Zuurpruim, pessimist. Iemand die voortdurend kniest; kwijnen, piekeren, brommen. Een kniesoor is een zuurtje. Het woord ‘oor’ komt vaker in negatieve betekenis voor; domoor, druiloor. 

Oorsprong

Cniesen ‘plagen, uitschelden, kwellen. Zich beklagen; ick knijs van dubbel-spijt (1635)

 

 

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s