Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Nogal wiedes!’

Duh! Nogal wiedesDe verbazing op onze gezichten als iemand ons niet meteen begrijpt. We zien het geheel voor ons, in ons hoofd.  Maar de vertaalslag ging minder. De ander hoort hiaten waar wij allang het totaalplaatje zien. En als de ander ons dan eindelijk snapt en een conclusie trekt die wij allang achter ons hadden gelaten, ja, duh, nogal wiedes!

Betekenis

Duh. Dat is toch vanzelfsprekend. Dat snapt toch iedereen. Met vaak een ongeduldige ondertoontje; wat dom dat je dat niet meteen snapt. Dat lijkt me duidelijk. Voor de hand liggend. Begrijpelijk. Dat is nogal glad. 

Oorsprong

De precieze herkomst van het woord wiedes is onduidelijk. Het zou een verbastering kunnen zijn van het oud nederlandse voor ‘ik weet het’ (ic wiete des).

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s