Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Geen zier’

IHoekig, het scheelt me geen zierk gebruikte deze uitdrukking laatst bij een cliëntje. En ik was duidelijk geïrriteerd tot groot vermaak. Als ik dat woord gebruik dan wappert zeg maar de rode vlag, begin ik hoekig te worden.  In de zin van dat het me geen zier interesseert wat deze of gene er van vindt. Het ging weer eens over een starre en vasthoudende leerkracht en over moeten en protocollen. Cliëntje wist het overigens snel te vertalen; Je bedoelt eigenlijk; “geen f*ck?”

Betekenis

Helemaal niet. Zier betekent een hele kleine hoeveelheid, een klein beetje. Als het je geen zier interesseert dan interesseer je je er zelfs niet een klein beetje voor, dus eigenlijk helemaal niks. Geen biet, geen barst, geen moer en ga zo maar door.  

Oorsprong

knijtZier betekende ooit een klein insect, een mijt of een in Belgie; knijt. Maar de precieze herkomst is onbekend. 

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s