Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Wie/wat schetst mijn verbazing’?’

Wie schetst mijn verbazingHeel vaak is de beelddenker te herkennen aan zijn taalgebruik. Een taaldenker zou kunnen vragen; Wat vind jij daarvan? Terwijl een beelddenker zou kunnen vragen; Hoe zie jij dat? Wat schetst mijn verbazing is ook zo’n beeldende uitdrukking. Omdat meestal bedoeld wordt; wat kan een goed beeld geven van mijn verbazing.

En dan volgt een uitgebreide situatieschets zoals je dat van ons gewend bent 🙂

Betekenis

Wie kan mijn verbazing weergeven? Wie brengt mijn verbazing onder woorden? Wat kan een beeld geven van mijn verbazing? Letterlijk betekent het; Ik was zeer verbaasd.

Oorsprong

Wie schetst mijn verbazing is ontstaan als een retorische vraag, met als voor de hand liggend antwoord dat niemand de verbazing van de spreker of schrijver kon schetsen: zo verrassend of onwaarschijnlijk is datgene wat er na het stellen van deze vraag wordt verteld. In Van Dale wordt de uitdrukking sinds 2005 vermeld. 

*****

 

Zomerfestival Beleef de Zandbak

 

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s