Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Heg noch steg weten’

het landschap in je hoof, er heg noch steg wetenDeels gebruik ik hem als ik ergens onbekend ben en met de nerveuze damesstem (‘Keer om! Keer om!’) op mijn telefoon probeer de weg naar een nieuw cliëntje te vinden.

En vaak ook als het landschap in hun hoofd nog onbekend is. 

Betekenis

Ergens helemaal niet de weg weten. Ergens onbekend zijn. Geheel vreemd zijn. Ergens niets van af weten. 

Oorsprong

heg noch steg wetenHet is een middeleeuwse uitdrukking maar dan meestal met ‘weg’ en steg. Citaat uit een boek uit 1556; “Ick moet reysene en verre oncondige [‘onbekende’] wech / Nu desen nacht, en weet niet wech noch stech”. Steg betekent een voetpad of een plank over een sloot en is nauw verwant aan steeg in de toenmalige betekenis van klein pad. Heg staat voor haag. 

*****

Op 24 September 2015 de tweede Info-Avond ‘Anders Heel Gewoon‘, voor zoekende ouders en leerkrachten. Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur. Met een interactieve lezing/workshop over de kwaliteiten van Taal- en Beelddenkers. Aansluitend twee korte workshop-rondes gegeven door de specialisten van de samenwerkingsgroep. Aanmelden is fijn en mag hier.

Locatie; Alexanderschool, Acacialaan 32-a, 6721 Bennekom

Anders Heel Gewoon, samenwerkingsverband voor zoekende ouders

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s