Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Het is huilen met de pet op’

‘Kan ik je straks nog even spreken over school? Want het is weer huilen met de pet op.’ Laatst vroeg een moeder dat voor de sessie met een ik leer anders cliëntje. En natuurlijk kwam cliëntje onmiddellijk met de vraag; ‘Wie moet er huilen dan?’ Toen ik dit gezegde had uitgelegd betrok hij het echter op zichzelf, dat hij het slecht zou doen op school. Soms moet je wat kuilen dichten voor je op pad kunt.

BetekenisHuilen met de pet op

Het is van slechte kwaliteit. Het is zwaar teleurstellend. Het is helemaal niets. Knudde met een rietje. Knudde met de pet op. 

Oorsprong

Meisje met olielampDe herkomst is niet helemaal duidelijk. Men denkt dat de uitdrukking verband houdt met de uitdrukking; Huilen met de lamp aan. Maar dan is het in de betekenis dat je niet mag of kunt huilen als je vroeger de olielamp vasthield om ook het laatste restje olie te kunnen gebruiken. Je kunt geen twee dingen goed doen. Het ‘met de pet op’ is in elk geval ter versterking gebruikt. 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s