Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Appeltje-eitje’

Appeltje-eitjeAls iets lukt met veel minder moeite dan ze verwacht hadden, dan zeg ik wel; Zie je nu wel, appeltje-eitje voor jou.

Heb ik dat gewonnen nu? Lijkt me niet lekker een appel met ei. 

 

Betekenis

Het is heel gemakkelijk. Het zal heel gemakkelijk zijn. Iets makkelijks, wat je zo even doet. O, dat is een eitje. Fluitje van een cent. Koud kunstje. Dat doe je zo. 

Oorsprong

De uitdrukking werd in Amsterdam in de jaren zeventig gebruikt. Van Dale neemt het voor het eerst op in 2005.  Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij de 18e eeuwse uitdrukking; voor een appel en een ei. 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s