Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Peentjes zweten’

peetntjes zwetenAls mijn cliëntjes op hun eigen manier vertellen hoe lastig de toets of de spreekbeurt was dan reageer ik vaak met; ‘Dat was dus peentjes zweten voor je!’ Om vervolgens via peenhaar en wortels bij de figuurlijke betekenis te komen. 

Betekenis

Erg zweten. Als je bang bent, nerveus of je heel erg ingespannen hebt dan kun je dus zeggen; Ik zweet peentjes. Doodsbang zijn. 

Oorsprong

Het WNT zegt dat het waarschijnlijk verwijst naar een oude inhoudsmaat, de pint (halve liter). Een pintje voor een pilsje is nog steeds bekend. Dan wordt ‘pintjes zweten’, liters vocht verliezen. Van Dale beweert dat het wel degelijk met wortels te maken zou hebben. Het zou dan gaan om grote zweetdruppels die in de vorm van een peen langs de huid naar beneden glijden.  

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s