Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘De bom is gebarsten’

Is de bom al gebarsten? Cliëntjes kunnen over het algemeen zelfverzekerder worden na verloop van tijd. Misschien wat rustiger in gedrag maar wel verbaal assertiever. En soms komen ineens allerlei opgekropte gevoelens naar buiten en daar kan een leerkracht van schrikken. Dan hebben beiden het gevoel dat de bom is gebarsten. Het lucht in elk geval op. 

Betekenis

Het geheim is onthuld. Waar we bang voor waren is gebeurt. Onderdrukte gevoelens zijn ineens naar buiten gekomen. De problemen zijn begonnen. 

Oorsprong

vaten drank met stopHet gaat in deze uitdrukking om een anders soort bom dan je zou denken. Niet eentje met een springlading die kan ontploffen maar het gaat hier om de stop waarmee een vat werd afgesloten. Bijvoorbeeld sterke drank in luchtdichte vaten. Dan kunnen er gassen ontstaan en kan door de druk de stop er uit springen. 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s