Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘In de bres springen’

in de bres springenVeel kinderen en zeker mijn clientjes hebben een heel sterk rechtvaardigheidsgevoel. En daar moet alles dan voor wijken. Hoewel dat niet altijd begrepen wordt is het vaak dapper wat ze doen. “Je bent weer voor iemand in de bres gesprongen”, constateer ik dan. En dan komen we via dappere ridders bij de figuurlijke betekenis. 

Betekenis

Iemand te hulp komen. Iets of iemand steunen. Iets of iemand verdedigen. Onmiddellijk klaarstaan om iemand te helpen.

Oorsprong

bloedige bestorming van een bres te zutphenAls er vroeger in de tijd van kastelen en veldslagen een gat, een bres dus, was geslagen in de kasteelmuur dan sprongen de dapperste ridders in de bres om het kasteel te verdedigen, het als eerste dus op te nemen tegen de vijanden en zo hun medesoldaten te beschermen. 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s