Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Voor de draad ermee!’

Voor de draad ermeeIk kan heel lang luisteren naar mijn cliëntjes. Vooral tussen de regels door. Lang luisteren
naar wat er (nog) niet gezegd wordt. Tot grote irritatie vaak van minder geduldige volwassenen. Als we op zeker moment bij de kern lijken te zijn dan zeg ik vaak; “Voor de draad ermee!”

Betekenis

Vertel op! Vertel hoe het zit. Eindelijk zeggen wat je denkt. Zeggen wat er aan de hand is geweest. Het gaat dan meestal om iets wat je eerst niet wilde vertellen omdat het moeilijk is er over te praten of vanwege beloofde geheimhouding. 

Oorsprong

vrouwe justitiaHet zou goed kunnen zijn dat de uitdrukking uit de rechtbank komt waar vroeger een draad werd gespannen waarachter getuigen en verdachten werden verhoord. 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s