Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Dat kan niet door de beugel’

Dat kan niet door de beugelHet is maar bepaald gedrag dat gewenst wordt. Het kan al snel niet door de beugel van het passend onderwijs. Je moet er in passen, al is het te klein bemeten, het wordt niet aan jou aangepast. Als je na een paar sessies in plaats van druk gedrag wat rustiger wordt omdat je hoofd is opgeruimd dan heet je ‘timide’. Als je van erg stil naar wat drukker gaat omdat je ruimte in durft te nemen dan is het ook niet goed. 

Betekenis

Dat kan er niet mee door. Dat mag niet. Dat zijn verkeerde praktijken. De norm overschrijven van wat nog behoorlijk is. Ook wel: de spuigaten uitlopen. Het is niet aanvaardbaar. Onbeschoft. Iets is niet in de haak. 

Oorsprong

In oude gemeenteverordeningen staan bepaling dat je alleen een hond mocht houden als hij door een bepaalde beugel kon. Kleine honden dus.

 

Over Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht werd geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s