Wat maakt jou gelukkig?

Ik ben klaar met werken en op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe kan ik doen wat ik leuk vind? Hier begint de ontdekkingsreis naar wat mij nu werkelijk gelukkig maakt. Waar word ik blij van? Wat wil ik nu echt? Waar gaan mijn ogen van schitteren?

Het is volkomen vanzelfsprekend dat als eerste bij me opkomt : schrijven, of eigenlijk: taal. Ongebreidelde woordenstromen in het witte scherm laten lopen of aarzelende woorden met vulpen op dik papier het maakt niet uit. Als ik met taal mag spelen vergeet ik alles om me heen. En het lezen van taal op websites, boeken en in kranten, niets boeiender dan het geschreven woord over bijna elk onderwerp. Bijna onlosmakelijk verbonden hiermee zijn foto’s. Beeld en taal dus.  Daar word ik blij van. Foto’s kijken en foto’s maken. Die ene foto maken die alle andere telkens weer overtreft. Het verrukkelijk bespiegelen: wat zag de fotograaf toen hij dit plaatje schoot. Uren voor een nestkastje liggen en dan het koolmeesje met levende worm schieten. Het brengt me automatisch op tuinieren. Hoeveel passies kan een mens eigenlijk hebben? Van bladeren harken in de winter tot het spitten in het voorjaar. Van composteren tot zaaien, van kweken tot oogsten. Ik vind het allemaal even heerlijk. Net als na het schrijven raakt al schoffelend mijn hoofd leeg en blijft rust en tevredenheid over. En daarna uiteraard met inktzwarte nagels het samenstellen van een maaltijd met eigen groenten en kruiden. Welk basaal en toch zo verheven genoegen. Ook een passie is de muziek. Het luisteren van muziek op cd of beter nog in de zaal en het zelf maken van muziek. Daar verlies ik mijzelf volkomen in, niet langer van deze wereld, boven mijzelf uitgetild. Tijdens het dirigeren, als sluitstuk van een hele periode oefenen, anderen meenemen de hoogte in. Is nieuwsgierigheid een passie of slechts een uit de hand gelopen eigenschap? Het willen weten hoe iets werkt en waarom dan. Wel zelf uitzoeken want ik ben niet zo geschikt voor het ondergaan van onderwijs en training. Zoals bijvoorbeeld het hele principe van Getting Things Done (David Allen) mijzelf eigen maken zonder hulp van wie dan ook. Drie boeken van kaft tot kaft uitpluizen en de inhoud in priveleven en werk toepassen en perfectioneren. En dan het mooiste: die maanden werk in een paar uur helder overdragen aan iemand anders die het in no time weet toe te passen in zijn eigen leven. Die nieuwsgierigheid gaat gepaard met het graag en vaak nemen van initiatief tot iets nieuws zoals het organiseren van trainingsdagen voor de Ondernemingsraad, het instrueren van de leden voor en tijdens een vergadering. Het organiseren van events voor collegae, klanten of vrienden. Liefst vanuit het niets met zo weinig mogelijk parameters.

Veelzijdig en veeleisend als ik mezelf zo teruglees. Als ik die passies toch eens zou kunnen samenvoegen en er mijn werk van maken?

 

Posted via web from maartens’s posterous

Over Maarten Smit

Maarten Smit woont tegen de Utrechtse heuvelrug aan. Hij is werkzaam als customer service medewerker voor het FD | Schrijft 'Jesse en de blauwe draak' | Dirigent van zijn koor Fluent | Blogger 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.