Doen wat je leuk vind

is geen werk.

Zoals beloofd meer van de resultaten van opdrachten uit het inspirerende boek van Nisandeh Neta ‘Leef Lekker’ (Elements of success, 2003) Het beste recept voor succes.

Kijk naar de mythen en fouten die jouw succes in de weg staan.  Wat zijn mijn fouten en wat is de bron ervan? Wat is het effect van die fout? En wat is de strategie om dit achter me te laten? 

1. Ik kan niet koken. De mythe is hier voor mij dat ik zaken niet afmaak, mijn schoolopleidingen, niet eens mijn rijbewijs gehaald. Is dit het terugkerend thema in mijn leven? Dingen niet afmaken? Ik begin wel telkens opnieuw en telkens even enthousiast.  En onbewust denk ik dat ik alleen succesvol kan zijn met diploma’s. Ik laat dit achter me door Failing Forward.

2. Koken is hard werken. De calvinistische opvatting die bijna in mijn genen zit is dat je alleen door hard te werken succes bereikt. En wat vanzelf gaat is het succes niet waard. De ontdekking dat wat vanzelf gaat succesvol is in mijn leven: dirigeren, schrijven, coachen, tuinieren, koken. En dat zou het succes niet waard zijn? Ik haal er wel het meeste plezier uit.  Ik laat dit achter me door te genieten van mijn succes.

3. Koken kost tijd. Ik stel mijn eigen succes uit doordat ik denk: snel gewonnen, snel geronnen.  Het duurt heel lang ik mijn kop boven het maaiveld durf uitsteken. Die gedachten halen wel de passie er uit.  Ik laat dit achter me door te excelleren al kost het me de kop.

4. Succesvol koken is voor uitverkorenen. Je moet eerst iets bereikt hebben in de ogen van anderen voor je van jezelf succesvol mag zijn. “Als ik”, is inderdaad mijn stopwoord, het stopt me letterlijk. Ik laat dit achter me door succesvol te zijn: ik heb voldoende kennis en vaardigheden!

5. Ik kan niet altijd krijgen wat ik wil. Ik kan alles krijgen wat ik wil als ik maar bereid ben mijn vaardigheden en mijn creativiteit te gebruiken. Ik laat dit achter me door moeite te gaan doen.

6. Ik kan niet alles hebben. Het is inderdaad zo dat ik mezelf beperk door te denken dat als ik goed ben in 1 ding dat vast ook niet geld voor iets anders.  Ik laat dit achter me door bereid te zijn alles te bereiken wat ik maar wil. 

7. Iedere taart moet perfect zijn. Dit is iets wat ik door schade en schande al geleerd heb.  Perfectionisme verlamd. Dit heb ik al achter me gelaten!

8. Een ander kan beter koken. Ik ben uniek en de wereld zal dat weten! Niemand kan beter MIJ zijn dan ikzelf. Ik laat dit achter mij door gepassioneerd, enthousiast en betrokken te zijn.  

9. Mensen vinden me niet aardig als ik een geweldige kok ben. Hier heb ik geen last van gelukkig. Ik ben er niet om aardig gevonden te worden. En mensen die genieten van hun eigen ellende mijd ik. Ik heb dit al achter me gelaten!  

10. Succes najagen is niet spiritueel. Er is een reden voor mijn leven en mijn bestaan heeft een doel. Mijn doelen kunnen net zo werelds en spiritueel zijn als ik maar wil. Dit heb ik al achter me gelaten!

Er zijn maar liefst zeven mythen die ik achter me wil laten in de toekomst. Het is niet alleen een mooie reis het wordt ook een pittige reis! 

Over Maarten Smit

Maarten Smit woont tegen de Utrechtse heuvelrug aan. Hij is werkzaam als customer service medewerker voor het FD | Schrijft 'Jesse en de blauwe draak' | Dirigent van zijn koor Fluent | Blogger 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.