Beelddenker in gesprek met zijn Spoken

In gesprek met mijn eerste Spook: 

Het niet-voldoen-aan-het-bedrijfsprofiel-Spook. 

Dit is als ik heel eerlijk ben mijn Opperspook ook wel bekend als Ik-kan-het-niet-Spook. Het waarschuwt: “Jij bent niet capabel”, en het zegt: “Anderen vinden je niet goed genoeg”.    

Dag Spook. Lang niet gesproken. Hoe gaat het met je? Meestal ben jij alleen aan het woord, ik weet het. Ik luister ook altijd erg goed naar je. Je waarschuwt me en geeft me raad. Je waarschuwt me voortdurend dat ik mijn werk niet aan kan. Je mag best weten dat ik me daardoor vaak af laat leiden van mijn doelen.  Je geeft me raad om me te voegen naar wat jij denkt dat anderen van mij verwachten. Maar hoe weet je dat eigenlijk allemaal? Hoe bestaat het dat jij beter zou weten dan ik wat ik kan? Hoe weet jij nu wat anderen van mij verwachten? Waar ben je eigenlijk bang voor? 

Dag Maarten. Is even wennen dat je reageert. Als geen ander weet ik wat jij allemaal niet kunt en dat is heel veel. Weet je niet meer dat onderwijzers en leraren jou waarschuwden dat je nergens voor deugde? Dat je stiekem was, ondeugend, lui, brutaal, ongezeglijk, onaangepast? Je was en bent nog steeds een dromertje en ik zorg ervoor dat je wakker blijft. Hoe vaak hebben ze op school niet gezegd dat je niet kon leren en ook niet wilde leren? Aangezien er nu niemand meer is die dat tegen je zegt zorg ik ervoor dat je dat niet vergeet. En trouwens, je moeder wist ook al dat het met jou niet goed kwam. Ze bemoeit zich er niet meer mee en dat met name vind ik jammer maar je weet toch dat een zes op je cijferlijst echt meer dan onvoldoende was om ook maar iets te bereiken in het leven? Daarom laat ik je ook zien wat anderen van je verwachten want ook dat kun je zelf niet. En zolang ik er ben hoef jij in elk geval nergens bang voor te zijn….

Dank je wel Spook. Dank je wel dat je me al die tijd wakker hield. Dank je wel dat je me hielp onthouden hoe slecht mijn prestaties waren op school. Dank je wel dat je er zo van overtuigd bent dat ik niets zal bereiken in het leven en dank je wel dat je me laat zien wat jij denkt dat anderen van me verwachten. 

Graag gedaan. Daar ben ik voor en ik doe met overtuiging want ik weet als geen ander dat jij niet in de gaten hebt dat je niet in het plaatje past van jouw werkgever. Van geen enkele werkgever trouwens nu ik erover nadenk.

Lief Spook. Je bent een trouw Spook. Al die jaren heb je me zo goed vastgehouden.  Ik dank je voor je vasthoudendheid en je bezorgdheid. Je was een trouwe metgezel.  Je zult wel schrikken want ik heb je dit nog nooit verteld: het is heerlijk om onaangepast te zijn. En na al die jaren trouwe dienst ontsla ik je bij deze. Ik dacht dat je mijn beschermengel was; ik heb je ontmaskerd als spook. Het ga je goed maar zonder mij. 

Je kunt helemaal niet zonder mij!

Ik kan prima zonder jou. Mijn manier van leren is niet geschikt voor bestaande onderwijssystemen. Dat is niet erg, misschien zegt het woord ‘autodidact’ je iets? Op mijn manier maak ik mij de kennis die ik nodig heb eigen en pas dat toe. Dromen zijn er om te verwezenlijken, stapje voor stapje en jij gaat me daarbij niet langer tegenhouden. Een cijfer als beoordeling zegt niet zoveel, niet meer dan dat bijvoorbeeld een 6 de potentie heeft om een 7 te worden. Meer heb ik aan een beredeneerd oordeel. Feedback als een kadootje dat ik zelf uitpak. Als ik wil weten wat een ander van mij verwacht dan vraag ik daarom. En kan of wil ik niet aan zijn of haar uitgesproken verwachting voldoen dan zal ik dat uitspreken. Het spel is uit, ik wijs je de deur. 

…ik ben sprakeloos….

Dat is ook precies de bedoeling. Ik breng je tot zwijgen en neem zelf de verantwoording. Het is tenslotte mijn leven. Ik omarm je, zoals al mijn beren op de weg en laat je los.

 

In gesprek met mijn Spoken is naar aanleiding van het boek ‘Spoken bestaan’ is geschreven door Suzanne Unck. Het is mijn verslag van de doe-oefeningen die in het boek beschreven zijn. Een voor een breng ik mijn Spoken zo tot zwijgen. In dit blog zul je de komende tijd meer gesprekken vinden.

 

www.oypo.nl/maartensfoto

Over Maarten Smit

Maarten Smit woont tegen de Utrechtse heuvelrug aan. Hij is werkzaam als customer service medewerker voor het FD | Schrijft 'Jesse en de blauwe draak' | Dirigent van zijn koor Fluent | Blogger 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.