Beelddenker in gesprek met zijn Spoken

In gesprek met mijn Spoken:

Het IJzeren Hans Spook en Je-kop-niet-boven-het-maaiveld-Spook.

Het IJzeren Hans Spook is de mannelijke variant van het Assepoester Spook en hoewel ik in eerste instantie dacht dat dit Spook nogal wat invloed had blijkt dat mee te vallen. Ik neem verantwoording voor mijn leven ook als anderen het daar niet mee eens zijn. Problemen met autoriteit heb ik niet  en ik bepaal mijn eigen richting en durf tegendraads te zijn en de consequenties daarvan te aanvaarden. Ik ben immers de baas over mijn leven! 

Je-kop-niet-boven-het-maaiveld-uitsteken Spook is mijn vertaling van het Doe-maar-gewoon-dan-doe-je-al-gek-genoeg-Spook. Die houdt mij nog wel eens klein.

Dag Spook. Hoe gaat het dan met jou? Volgens mij volg jij me zowel thuis als op mijn werk. Heb ik dat goed?

Ja, ik ben er altijd. In jouw familie en op je werk want dat is eigenlijk ook een soort familie. 

Waarom eigenlijk? 

Ik heb er mijn handen vol aan om jou normaal te laten doen, is echt een dagtaak hoor in jouw geval. 

Vertel…

Het is mijn levenswerk geworden om jou niet te laten opvallen. Dat je nu eens een keer gewoon normaal hard werkt en bescheiden bent. Ik weerhoud je er vooral van dat je je beter voordoet dan anderen. Het zou toch jammer zijn als je buiten de normen van je familie en je collegae valt en dat is zwaar hoor. 

Hoezo?

Jij hebt altijd weer iets nieuws, het ene idee is nog gekker dan het andere en dat kan echt niet hoor. En wat zullen de anderen daar wel niet van denken….

Mijn ideeen zijn goed over het algemeen. Probeer je mij klein te houden?

Zo kun je het ook zeggen maar ik zou het vooral vreselijk vinden als je alleen komt te staan en anders bent dan de mensen om je heen daar heeft niemand iets aan. Dus zorg ik ervoor dat je normaal doet, niet opvalt en werk ik hard aan iets meer bescheidenheid.

Ik begrijp het. Dank je wel voor je harde werk. Het is je aardig gelukt om mij telkens weer beneden het maaiveld te houden. Dat is niet erg want je dacht dat dat goed was. Het was soms ook wel makkelijk om gewoon als grijze muis niet op te vallen en klein te blijven. En ik ben blij dat je me daar bewust van hebt gemaakt. Het is nu helder waarom ik soms moeite heb mezelf te laten zien. 

En dat is nu precies wat ik probeer te voorkomen….

Te laat. Ik had je al door. En vanaf dat moment was het zelfs heel makkelijk om mezelf te laten zien. Wat mij betreft ben je niet langer nodig. Je hebt je werk gedaan.  

Oh nee he, daar gaan we weer. Niet doen, doe nou maar gewoon, alsjeblieft?

Hou maar op. Ik mag er zijn, ik mag gezien worden. Mijn ideeen zijn uitstekend, bijzonder en goed doordacht en passen helemaal bij mij. Dus, ga maar. Het is goed.

Over Maarten Smit

Maarten Smit woont tegen de Utrechtse heuvelrug aan. Hij is werkzaam als customer service medewerker voor het FD | Schrijft 'Jesse en de blauwe draak' | Dirigent van zijn koor Fluent | Blogger 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.