Beelddenker in gesprek met zijn Spoken (slot)

Praten met mijn spoken, ze bedanken, omarmen en de deur wijzen daar ben je er niet mee. Spoken die je zo lang mee hebt gezeuld zijn hardnekkig, bijven op de deur kloppen zeker nu de Spoken (gedachten) weten dat ze geen deel meer zijn van wie ik ben. Dus als het Ik-kan-het-niet-Spook zich toch weer aandient, laat ik hem niet zomaar binnen maar vraag hem: ‘Wat heb je voor ogen met mij?’  

Dat je vooral veilig en makkelijk in je comfortzone blijft. Wat je niet kunt hoef je ook niet te gaan doen, toch? Dus ik zorg ervoor dat je blijft zitten waar je zit. Eigenlijk maak ik jou het leven makkelijk, simpel en eenvoudig. En daarmee wil ik bereiken dat jouw leventje probleemloos verloopt. 

Aha, je wilt het me makkelijk maken? Zo had ik het nog niet bekeken. Welk deel ben jij dan van mij? 

Ik ben het deel van jou dat je heeft geleerd: de mens is geneigd tot alle kwaad en niet in staat tot enig goeds.

Jij vertegenwoordigt dus nog steeds het hele rijtje dominees, onderwijzers en opvoeders dat mij grootbracht door mij klein te houden. Dat is goed om te weten want ik dacht toch echt dat ik die onzin achter mij gelaten had toen ik lang geleden constateerde dat als Sinterklaas niet echt was dat God dan ook wel bedacht zou zou zijn. Maar nee dus. Ik liet mij, onbewust en voor een deel nog steeds leiden door het besef dat ik geen invloed zou kunnen uitoefenen op mijn leven, dat het mij overkomt? Dat is lekker makkelijk:  ik kan het niet, ik heb er geen invloed op dus ik hoef ook niet!  En jij Spook valt mij lastig zodra ik ga nadenken? 

Ja, zodat je beseft dat het toch geen zin heeft om in actie te komen. Het gaat toch niet lukken.

Mooie ontdekking is dat. Als ik enthousiast ergens over ben en het resultaat tot in detail voor me zie en ik denk er niet over na dan lukt mij alles. Dan blijken er geen onoverkomenlijke hindernissen te zijn en werkt alles en iedereen mee. Op het moment dat ik er n i e t  over nadenk weet ik e x a c t  wat ik doen moet om er een succes van te maken.Tijdens zwemles, ik had al aantal diploma’s behaald, mochten we van de hoge duikplank. Wow, wat een fantastisch gevoel, ik kon en wilde er niet mee ophouden. Totdat er iemand zei: ‘Jij? Dat durf jij toch zeker helemaal niet?’ De eerstvolgende keer ben ik wel weer de lange trap van de hoge duikplank op gegaan maar ik heb nooit meer gesprongen. Het wordt tijd dat ik zelf de verantwoordelijkheid op mij neem zeg. Kom op. Ik zie een patroon. En dat alleen maar doordat ik heel veel macht toeken aan louter (spook)gedachten. Zonder ook maar een seconde na te denken zoek ik zangers bij elkaar met het idee een 04 mei herdenking muzikaal vorm te geven met als gevolg een aantal prachtige projektkoren. En met wat technische scholing en coaching door beroepsdirigenten heb ik nu mijn eigen koor! 

De deur gaat weer dicht en het Spook vervliegt. Andere (spook)gedachten liggen alweer op de loer: Je moet wel nadenken hoor voor je iets doet! Niet zomaar ergens aan beginnen hoor!   Ik weet, ‘tussen droom en daad staan praktische bezwaren’,  er zullen altijd praktische zaken zijn waar ik in alle nuchterheid een besluit over zal moeten nemen. Zodra ik echter iets voor me zie en het heilig vuurtje voel branden dan zal ik geen seconde meer twijfelen en grootse dingen verrichten. Het is een heerlijke bewustwording; succes, omdat het kan, omdat ik het kan. 

**********************************************************************************************************************

‘In gesprek met mijn Spoken’ is naar aanleiding van het boek ‘Spoken bestaan’ , geschreven door Suzanne Unck. Dit is mijn laatste interpretatie van de doe-oefeningen die in het boek beschreven staan. Geen makkelijke, wel een mooie weg. Suzanne bedankt!  Ik heb mijn eigen Superheld inmiddels bedacht en vlaggetjes opgehangen. Het boek staat als een kleinood op mijn boekenplank waarmee ik elke spookgedachte te lijf kan als het nodig is. 

 

 


 

 

 

Over Maarten Smit

Maarten Smit woont tegen de Utrechtse heuvelrug aan. Hij is werkzaam als customer service medewerker voor het FD | Schrijft 'Jesse en de blauwe draak' | Dirigent van zijn koor Fluent | Blogger 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.