Beelddenker en zijn kinderdromen

Geen korenvelden in de dromen uit mijn kindertijd. Wel grote groene bladeren die zich als een tent hoog om de bamboestokken hadden gewikkeld waar ik boeken las in het gefilterde licht wiegende zonlicht in een tuin die over elke wereldgrens heenging en waar elk avontuur mogelijk was.

Schommelen zo hoog dat ik de andere wereld die ik meer vermoedde dan met mijn ogen waarnam bijna kon aanraken.  Zo sierlijk aan de ringen op mijn eigen olympische spelen dat ik drie maal goud haalde. Liggend op mijn rug tussen dikke rijen hemels geurende lathyrus omhoog starend de blauwe hemel in meegenomen naar onbekende oorden. 

Waar droomde ik als kind van? Het maalt maar door mijn systeem. Waar droomde ik als kind van? Kan ik nog wel bij mijn eigen droom komen? Wie is er aan de haal met mijn oorspronkelijke droom? 

Ik had een ongebreidelde fantasie. Het enige waar ik op school in uitblonk was verhalen schrijven en vertellen, opstellen altijd een dikke krul en een 10. De spellenmaker was ik op het schoolplein. Met altijd dezelfde vriendenclub speelden we in speelkwartier of na schooltijd dat we op reis gingen. Maar ja, dan moest er wel een verhaal zijn. Zonder verhaal geen spel. Dus,  “Maarten, wat is het verhaal vandaag?” En het avontuur begon, altijd in een exotische omgeving onder extreme omstandigheden met gevaarlijke ontmoetingen en vaak dramatische ontknopingen. Fantasie genoeg. Daar heb ik het makkelijk schrijven aan over gehouden en het out of the box brainstormen. Eigenlijk roepen collegae nog steeds, “Maarten, wat is het verhaal deze keer?”.  Ik inspireerde mensen al vroeg. Maar waar droomde ik als kind van?

Niet de standaarddroom dat ik brandweer wilde worden en de volgende dag piloot die louter werden ingegeven door de verwachtingen van de beperkende conservatieve opvoeding waaronder ik gebukt ging en waar elke buitenissige wens, “aan schrijvers hebben we geen behoefte”, de grond in werd geboord.

En daar is tie dus. Als de prop uit een verstopte afvoer, mijn droom. Wie heb ik ermee aan de haal laten gaan?

De onderwijzers en leraren hadden geen boeken meer in voorraad of ik had ze gelezen. Opstel, spreekbeurten, ik scoorde hoog. Met mijn eigen spellingregels en taalgebruik. En alles waar ik beeld bij had of een verhaal, zoals geschiedenis en aardrijkskunde dat ging ook goed. Cijferen en rekenen dat stond op elk rapport in het rood tot ver op de middelbare school. Als ik nu eens ophield met dromen, fantaseren en verhalen schrijven dan zouden mijn cijfers voor de rekenvakken ook wel omhoog gaan. Blijkbaar heb ik me daar in geschikt en mijn dromen al heel snel aangepast. Zanger, muzikant, acteur, ontdekkingsreiziger, uitvinder ik heb ze al vroeg onder de pet gestopt die dromen. Heel soms was ik dapper genoeg om stiekum mee te doen aan een verhalenwedstrijd en dolblij was ik als men mij om een column vroeg. En ja, ik Twitter, ik Blog. Ik start een non-fictie boek ‘want dan verdien je er ook nog iets aan’ en leg dat weer in de kast maar hoe het komt dat ik zo graag schrijf, die vraag stelde ik mezelf niet.  “Ik heb iets met verslaglegging”, ‘sublimeerde’ ik laatst nog tegen een collega. En nu vang ik twee vliegen in 1 klap. Daar ben ik zelf verantwoordelijk voor, ik heb dat zelf laten gebeuren en het past geheel in de ontdekkingsreis die ik een behoorlijke tijd terug ben begonnen. Het begon bij de ontdekking beelddenker te zijn en  nu ben ik terug bij mijn kinderdroom. En ik begrijp, eindelijk, mijn afweer tegen cijferrapportages, hoe terecht dat laatste ook is in mijn filosofie van leiderschap. O ja, ik wil mensen inspireren daar ben ik al langer achter. En in feite vertel ik ook verhalen met mijn foto’s, met mijn muziek. Laat ik mensen hun verhaal vertellen in de coaching. Echter vanaf nu in verbinding met mijn kinderdroom, ik ken de oorsprong, heb de kraan laten stromen en weet de eigen bron.

Onbetaalbaar wat ik gisteren ontdekte in een zaaltje in Alkmaar. 

Img_4802

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Digital Nomad | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.