Beelddenker en een triootje

Twitter @_maartensmit is dat echt een bij elkaar horend trio: hooggevoelig + beelddenker + doordraver? Benieuwd naar!

Twitter Latest tweet: @hennietibben Je reikt me mooi een onderwerp voor een blog aan, beelddenken, hooggevoelig, doordraven. ga ik eens op broeden. Follow @_maartensmit  Reply  Retweet   07:26 Jul-27
Bovenstaande reactie van Hennie Tibben van www.tibbenwerkt.nl op een wervende blog  gaven mij stof tot nadenken. Onderwijl genietend met blote voeten in mijn stille tuin.Voor mij zijn ze een onlosmakelijk trio; beelddenken, hooggevoeligheid (of hsp) en doordraven. “Ik heb BHD”, laat ik wel eens vallen in een gesprek, liefst met onbekenden. Dat worden altijd mooie gesprekken.
BHD
Veel Beelddenkers om mij heen zijn Hooggevoelig en kunnen behoorlijk Doordraven. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Bovendien zijn we in de minderheid. 15 tot 20 % van de wereldbevolking is hsp, (Elaine N. Aron) en 5 % van de mensen denkt in beelden (Rise and Decline of verbal and visual-spatial memory 2010) dus tijd voor wat uitleg.
Daarbij ga ik even voorbij aan definities. Dat is weer voer voor een volgend blog wellicht. Het gaat mij nu om de verbanden, het triootje.
Het trio
Ik denk in beelden.
Dat betekent onder andere dat ik het totaalplaatje zie, het meestal drie-dimensionale eindbeeld. En dan wil ik daar zo snel mogelijk naar toe. Daardoor sla ik met gemak stapjes over, ik weet immers hoe het er uit ziet daar aan het einde. De talige mens (als tegenhanger van de beelddenkende mens) heeft het nodig om te beginnen bij stap 1 en vervolgens logisch verder te werken naar het einddoel of dat nu wel of niet duidelijk is. Zonder het totaalplaatje kan ik niet eens beginnen. En ik vergeet nog wel eens rustig te wachten tot collegae ook het totaalplaatje zien. Dan word ik ‘hardloper’ , ‘doordraver’,  genoemd met de gebruikelijke ‘doodloper’ er aan vastgeplakt.
Hsp
Als hsp-er kon ik bovendien uitputtend precies doen waarvan ik wist dat de ander dat wilde. Het gevoel van de ander en de energie van de ander kwamen ongefilterd binnen en daar acteerde ik dan op.
Dan kun je aardig doordraven.
Dan weet je nauwelijks meer wat nog van jou is en vooral wat niet. Door op het juiste moment de juiste mensen tegen te komen heb ik geleerd die hooggevoeligheid te begrenzen. Als beelddenkende hsp-er heb ik veel baat bij NLP technieken mij aangereikt zijn door een kundige psycholoog en psychiater. Ga nu niet als beelddenkende hsp-er onmiddelllijk een workshopje NLP doen bij de eerste de beste  ‘deskundige’  want daar ben je als hsp-er niet mee geholpen, integendeel. Daar kom ik in een later blog uitgebreid op terug.
Gestructureerd Geduld
Het bewust gefilterd laten binnenkomen waar en wanneer en wat je wilt dat er binnenkomt maakt van die hooggevoeligheid een ongekend talent. Ik maak er dagelijks gebruik van. Het einddoel al in 3D bewegende beelden voor je zien in combinatie met gestructureerd geduld (een eigen term) maakt dat je mensen meekrijgt, meesleept zonder door te draven.
Mennen
En nog steeds af en toe als ik de ‘schermen’ om wat voor reden dan ook omhoog heb (zodat ALLES binnenkomt) en een nieuw doel in kleur opdoemt aan de horizon dan ben ik al vertrokken en draaf ik door tot ik erbij neerval. Da’s heerlijk en tegelijk dodelijk vermoeiend voor mijzelf en mijn omgeving. Komen overigens wel mooie dingen tot stand door dit driespan. Ik kan niet zonder als ik als dirigent voor mijn koor sta en het eindresultaat al kan horen en zien voordat we ook maar een noot gerepeteerd hebben. Als ik maar bewust op de bok sta en de touwtjes van dit trio afwisselend strak in de hand houd en kan laten vieren.
Gronden en Grenzen
Dus ja, voor beelddenkers die hooggevoelig zijn loert altijd weer het gevaar van doordraven. Het is bijna een optelsom. Ook in de zin van over de eigen grenzen heen gaan tot volledige uitputting overblijft. Dat merk ik in mijn praktijk en is dan ook altijd het eerste praktische handvat voor we ook maar ergens aan kunnen werken: Gronden en Grenzen. Ook tijdens de vijf-daagse in Mirtos op Zuidoost Kreta in october zal dat alleen het begin kunnen zijn hoog in de stilte van de Kretenzer bergen.
En o wee, als er nog zo’n beelddenkende, hooggevoelige doordraver mijn pad kruist. Want drie keer drie is dan echt negen….

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.