Beelddenker en je hoeft niet alles (op) te pikken !

Je hoeft niet alles op te pikken.

Beelddenken en hoogsensitiviteit zijn dan misschien geen keuzes het zijn wel talenten. Die kun je leren ontwikkelen, gebruiken. Je hoeft er niet onder gebukt te gaan. Ik heb geleerd mij af te sluiten voor energie van anderen die ik niet wil. Ze komen mijn grenzen niet over.

Hoe heb ik die grenzen gezet?

Harde lessen na een burnout die uiteindelijk een geschenk bleek te zijn. Voor het eerst dat een professioneel iemand mij benoemde als beelddenker en hoogsensitief. Alles viel op zijn plek inmiddels zo’n 25 jaar geleden. Leren in het nu te kunnen zijn is misschien wel het allerbelangrijkste geweest. Daar was ik namelijk nooit.

Natuur en muziek

Beiden mijn belangrijkste heelmeesters. De stilte verduren in de natuur alleen met mijzelf. Muziek intens laten binnenkomen in de kern van mijn gevoel. In de natuur leerde ik weer focussen op mijn eigen energie. De muziek leerde mij te focussen op mijn eigen gevoel.

Opvoeding

Als veluwse jongen ben ik zo opgevoed dat ik mijn gevoelens moest ontkennen of in elk geval onderdrukken en dat mijn gevoelens bovendien altijd onbetrouwbaar zouden zijn. Het koste jaren om weer te leren, mijn gevoel, gevoelens te herkennen, erkennen en er wel volledig op te vertrouwen. Het beste wat mij hierin overkwam was dat iemand het emotionele intelligentie noemde en dat klonk verrukkelijk normaal in tegenstelling tot hsp. Althans, toen was dat een opluchting. Nu maakt het niet meer uit hoe je het noemt. Het is van mij, het is mijn talent.

Is dit van mij?

Voortdurend en inmiddels automatisch kan ik mij afvragen bij elk gevoel, en bij elke energie die zich ongevraagd opdringt: is dit van mij of niet? Niet? Dan uitademen, gronden, nieuwe energie omhoog halen. Net zo automatisch als ademen en net zo’n belangrijke levensbehoefte. En beschermen. Dat is voer voor een volgend blog. Zo kun je bewust besluiten wat je wel en niet oppikt. 

Besluiten

Als ik een beslissing moet nemen, welke voelt dan goed? Onmiddellijk zeker weten dat iets of iemand goed is, een klant of een nieuwe ontmoeting. Weten dat een plek goed is of niet. 
Gevoel

En elk gevoel verwelkomen, zonder meer, het mag er zijn, ik heb er geen oordeel over. Wat wil het mij zeggen, wat ligt er onder? Het is wat het is. En tegelijk het met compassie bekijken, ronddraaien, aftasten. Ik ben wat ik ben en waar ik ben door het dagelijks gronden, mediteren, mindfulness. En een keur aan technieken, waaronder NLP, geweldig voor beelddenkers. Als mensen om mij heen zeggen: “Hij zit weer in zijn eigen wereldje”,  dan ervaar ik dat als groots compliment. Ik bepaal immers zelf wie ik in mijn wereld toelaat. Het is me gelukt mij te beschermen tegen de soms negatieve en in elk geval ongevraagde energie van de ander. Essentieel voor hoogsensitieve beelddenkers, want alleen zo kan ik je helpen de wereld een beetje mooier te maken. 

 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.