Beelddenker en het denken in beelden

Eigenlijk is het in beelden denken, voortdurend denken in heel veel overelkaar heen tuimelende beelden die in razend tempo weer nieuwe beelden op roepen waardoor het oorspronkelijke beeld al snel buiten beeld is.

Onnavolgbaar

Vaak een eenzaam talent, maar een talent is het. Eenzaam omdat je de ‘auditieven’ vaak ver vooruit bent, dat is niet beter, wel anders en lastig. Via al die beelden zul je de weg terug moeten vinden om vanaf daar de ander met je mee te kunnen nemen. Een talent omdat het heerlijk is het overzicht te hebben, het totaalplaatje al te zien vanaf het begin. Lang voordat anderen dat doen, erg handig bij projecten, bij het leiden van mijn koor Fluent. Een beelddenker kan niet in stapjes van A naar Z, hij wil het hele alfabet. 

 

Talent

Beelddenken is een talent dat andere vaardigheden behoeft zoals Geduld met hoofdletter G. Want het is wachten geblazen voor de ander ook het totaalplaatje heeft. Daarnaast zul je diep, diep moeten kunnen Luisteren. In staat zijn de beelden af te kunnen sluieren. Op deze manier kun je van het bij beelddenken behorende andere talent, het hyperfocussen, gebruik maken om de ander echt te horen en te begrijpen.

Afsluieren

Dat afsluieren zal wel geen bestaand werkwoord zijn maar een woord wat werkt voor mij. Beelddenkers hebben zo hun eigen taal. Woorden vinden waar geen taal voor is, wel beeld. Zoals vroeger in rouwperiodes portretten werden afgedekt zo zal ik voor ik in gesprek ga de beelden van een traag bewegende sluier moeten voorzien en alle films stilzetten, hier en daar een luik hermetisch afsluiten. 

Dan pas ben ik in staat te horen, ook wat er niet gezegd wordt. 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.