Structuur
Voor beelddenkertjes in mijn praktijk is structuur vaak belangrijk. Het geeft hen de veiligheid waarbinnen rust ontstaat. Een vast ochtend- en een vast avondritueel geven de grenzen aan waarbinnen de beelddenker zich kan bewegen. Daarbij een zo simpel mogelijk vormgegeven weekschema met louter kleuren of eenduidige pictogramma en het vaak ongecontroleerde gedrag verandert binnen een week.
Duidelijkheid.
Als ouders en leerkrachten hiertoe in staat zijn komt het beelddenkende kind beter tot zijn recht. Regeltjes zal hij ontduiken, straf heeft geen effect maar duidelijkheid en begrenzing met een duidelijk waarom, daar floreert hij bij. Mijn absolute favoriete planner is van www.opeenrijtje.com Door de eenvoud. Je zou hem ook zelf kunnen tekenen en op de koelkast hangen. En als dezelfde soort planner in de klas naast de beelddenker hangt met alleen de schooldagdelen ingevuld is het helemaal compleet.
VAKANTIE
Ineens is er tijd voor het zalig niets doen, geen plannen, uitrusten en doen waar je zin in hebt, lange pyamadagen en heerlijk ongedwongen vooral geen structuur. En daar gaat je beelddenkend kind nu vaak op stuk. Een beelddenkertje kan ook genieten van vakantie maar hij rust pas uit als het ochtend- en avondritueel exact hetzelfde blijft als anders. Het tijdstip maakt niet uit wel de inhoud van het ritueel. En de weekplanner, een belangrijk houvast, wordt simpel aangepast. De kleur voor schooldag-delen verdwijnt en ervoor in de plaats komt de kleur of het pictogram wat staat voor speeltijd of eigen tijd of hoe je het ook maar genoemd hebt. Ook hier weer geeft de duidelijkheid de beelddenker de gelegenheid om echt uit te rusten.
OP REIS
En wat als je echt op reis gaat in de vakantie? Met de auto of met het vliegtuig, op de fiets of met de trein. Het maakt niet uit. Neem de weekplanner mee, houdt de vaste rituelen aan en, misschien wel de redding voor het hele gezin; zorg dat je beelddenkend kind is voorbereid. Heenreis en terugreis krijgen een eigen kleur op de planner. De route zoek je samen op met google maps en kies dan voor de optie met foto’s. De beelden vormen de herkenningspunten. Verwacht je ongeveer 12 uur te rijden, zoek dan twaalf duidelijke foto’s van herkenningspunten onderweg. Zeker als je beelddenkertje de training ikleeranders heeft gedaan zal het tijdsbesef van een uur aanwezig zijn. Op apps op de ipad en iphone zoals kidstimer kun je een uur instellen. Plan alvast de rustmomenten onderweg en markeer deze op de route. Ga je meerdere dagen over de reis doen, vertel dan waarom dat is en waar en hoe je gaat overnachten.
VLIEGEN
Met vliegen is de route wat moeilijker aan te geven met herkenningspunten maar in het vliegtuig wordt meestal een kaart getoond met de route. Met google en wikipedia en de routepagina van de airline waarmee je vliegt kun je je kind een eigen kaart geven waarop het de vliegroute kan aangeven. Een zelf ingekleurde topografie kaart werkt natuurlijk ook uitstekend bij de voorbereiding. Met de klok meevliegen en tegen de klok in vliegen geeft weer een hele nieuwe dimensie aan de reis voor een hoogbegaafde beelddenker. Voor het hele gezin is het goed maar voor je beelddenkende kind onontbeerlijk om de eerste dag na aankomst rust in te bouwen.
OPENBAAR VERVOER
Ga je met openbaar vervoer in welke vorm dan ook zorg dat je een dienstregeling te pakken krijgt met de stopplaatsen. Er zijn prachtige railmaps te koop en ook online te vinden. En van de belangrijkste stations voor overdag zijn foto’s makkelijk te vinden en te downloaden. En ook hier weer, zet de reis weg in de tijd. Wanneer gaan jullie, hoe lang duurt de reis. Hoe lang duurt het voor er bij een volgend station gestopt wordt. Als we wakker worden in de nachttrein, waar zijn we dan ongeveer.
VERRASSING
Tijdens het verblijf onverwacht een dagje uit als verrassing? Leuk ! Maar maak het iets minder onverwacht en vertel het je beelddenkend kind vast de dag ervoor. Betrek hem of haar bij de voorbereiding. Misschien iets minder spontaan als je zou willen maar het hele gezin heeft er baat bij.
BEELD
Een beelddenker zal de beelden van de reis opslaan en als geen ander later de details kunnen vertellen. De indrukken in de vakantie veroorzaken ook onrust in het hoofd. Help ze de vakantieherinneringen per dag op te slaan in een speciaal reisvakje in het hoofd (onderdeel van de leuke-dingen-kast/kamer). Voor het slapengaan na het vaste avondritueel. Alle indrukken opgeborgen in de kast/kamer, de plannetjes voor morgen in de plannetjeskast/kamer. Deuren dicht, lekker rustig op de gang. En slapen maar.
Het kost een beetje van je tijd als ouders, het vraagt een beetje discipline maar je zult merken hoeveel plezier je er je beelddenkend kind mee doet en dus jezelf.
Geniet ervan. Ik hoor graag de verhalen als jullie weer terug zijn. En heb je zelf nog tips voor beelddenkers met vakantie en op reis? Laat het me weten.