Beelddenkers brein

Despite the need for further study of the relationship between behavior and lateralized connectivity, we demonstrate that left- and right-lateralized networks are homogeneously stronger among a constellation of hubs in the left and right hemispheres, but that such connections do not result in a subject-specific global brain lateralization difference that favors one network over the other (i.e. left-brained or right-brained). 

 

Visueel

Een beelddenker is iemand met een duidelijke talent voor visueel leren. Aan een zevenjarige leg ik dat uit door te tekenen welke kwaliteiten er aan de linker- en aan de rechterhersenhelft worden toegeschreven.

Ouders, kinderen en leerkrachten begrijpen zo het verschil tussen de auditieve en de visuele leerstijl. En dan gaan we aan de slag. We hebben een verklaring gevonden waarom je moeite hebt met het talige onderwijs. Hoe ga jij op jouw manier het talent van het leren in beelden uitvergroten? Hoe ga jij de bruggetjes bouwen tussen de ene en de andere leerstijl, of anders gezegd; verbindingen leggen tussen de ene en de andere hersenhelft. 

Oeps !

En daar gaat het blijkbaar fout. Ik heb namelijk geen neuro-wetenschappelijk bewijs dat visueel leren in de rechterhersenhelft zit en auditief links. We geloven klakkeloos wat het voedingscentrum ons afraadt. We geloven meteen wat de krant ons voorliegt. We slikken wat de media ons wil doen geloven. Maar als het op leftbrain vs rightbrain aan komt dan eisen we wetenschappelijk bewijs. Ik ben blij met de discussie. Het betekent dat het niet vaststaat en er dus nog van alles mogelijk is. In tegenstelling tot de wetenschappelijk bewezen labels als bijvoorbeeld dyslexie of ADHD. Dat zit muurvast, geen beweging meer in te krijgen lijkt het vaak. 

Brein

Nog lang niet alles is bekend over ons brein. En daarnaast zijn de neurowetenschappers vaak niet goed in staat duidelijk naar voren te brengen wat ze al wel weten. Als ik de dicsussies op uiteenlopende platformen goed volg dan is de discussie niet over het beelddenken of over het visuele leren, zelfs niet over een eventuele dominante leerstijl. Wetenschappelijk gezien lijkt het erop dat ik, als ik door de blabla taal heen lees en dat kan ik, dat is namelijk mijn talent, beter niet kan zeggen dat een bepaalde activiteit in een bepaalde hersenhelft plaatsvindt. Prima, heren en dames talige wetenschappers. Voortaan zal ik braaf gaan  noemen dat het visuele leren zich v o o r n a m e l i j k  in de rechterhersenhelft zou kunnen afspelen in samenwerking met delen uit de linkerhersenhelft. Kan ik dus gewoon mijn beeld van links en rechts blijven gebruiken. Het totaalplaatje blijft hetzelfde, de details en daar ben ik als beelddenker niet zo goed in, vul ik het nu iets genuanceerder in. Is dat ook weer opgelost. 

Ga ik weer verder met het helpen van mijn clientjes, op maat, i n t u i t i e f (oei, gevaarlijk woord) afgestemd op het individu, gebruik makend van vele methodes. Inspelend op de verschillende manieren van informatie verwerken. Met praktische handvatten en resultaten.

Het enige bewijs dat ik heb zijn blije gezichten, plezier in het leren en nieuwsgierige leerkrachten met de vraag; “Hoe is het mogelijk!?”

“Future studies in populations characterized for personality traits [57] or language function may be informative as to whether local connectivity differences in these regions are reflected in behavioral traits or abilities. The study is limited by the lack of behavioral data and subject ascertainment available in the subject sample. In particular, source data regarding handedness is lacking.”

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.