Beelddenker en je suis Paris

Intens

Veel van mijn cliëntjes beleven de wereld vaak zo intens dat het ondoenbaar lijkt.

Individueel en op maat kan ik ze leren prikkels gecontroleerd binnen te laten komen, zich meer af te schermen, grenzen aan te geven. Net wat ze nodig hebben op dat moment. Het intense ervan enigszins begrijpelijk maken voor de omgeving met praktische handvatten. 

Je suis Paris

Maar hoe gaan we om met de actualiteit?” Een terugkerende vraag. Niet onverwacht. Hier wat mogelijke tips voor de omgeving van hoogbegaafde, hoogsensitieve, beelddenkende en andere kids. Puur uit de eigen ervaring van het werken met deze talentvolle mensen. 

  • LIEG NOOIT Maak de waarheid niet mooier dan ze is en verberg niets. Ze zijn intelligent genoeg om zelf achter de feiten te komen. En maak de meest schokkende feiten niet dramatischer dan nodig is. Ze hebben er al beeld bij.
  • VERTROUWEN Bovendien is het vertrouwen dan weg. En vertrouwen is alles. Vaak durven ze nog onvoldoende op zichzelf vertrouwen. Maar dat geldt misschien wel voor elk kind. 
  • SPIEGEL Laat ook zien hoe bij jou bepaald nieuws binnenkomt en wat je er van denkt. Ze spiegelen de ouder(s), leerkracht, coach, altijd. Jij ben het beeld waar ze zichzelf aan willen spiegelen. Laat dan dat oprecht zijn zonder er een drama van te maken. 
  • BEELDEN Het kan per persoon verschillen maar over het algemeen geldt dat de telkens herhaalde bewegende beelden van rampen en aanslagen niet bijdragen aan de verwerking bij deze kinderen. Je kent je kind, ik ken mijn cliënt. Echter, als de beelden in het hoofd erger lijken dan de werkelijkheid kan het juist goed zijn om de echte reportages te laten zien en te bespreken. Ik zelf kijk nooit tv. Als er al nieuws is waarvan de media vinden dat ik het moet weten, lees ik de koppen en bepaal dan of ik het inderdaad wil weten. Of ik het wil zien. 
  • GESPREKSPARTNER Wees een voor zover mogelijk gelijkwaardige gesprekspartner voor je hoogbegaafde, hoogsensitieve, beelddenkende kind. Neem de tijd om het actuele schrijnende onderwerp samen met je kind uitputtend te bespreken. Ze zijn heel goed in het uitvergroten van kleine maar gruwelijke details waarmee ze met name in de nacht aan de haal kunnen gaan.
  • VRAGEN Neem hun vragen uiterst serieus. Zeg het ook eerlijk als je er niet meteen een antwoord op hebt en kom er later op terug. Vragen als; “Hoe weten ze nu als ze een arm vinden bij wie die hoort?” zijn heel normaal bij een vliegramp. Waarom doen ze zoiets?” Een vraag waar je deze week al helemaal geen antwoord op weet. Zeg dat dan ook. Er zullen altijd zaken onbegrijpelijk blijven in het leven. 
  • AFLEIDING Ook deze kinderen laten zich afleiden. Door iets wat ze leuk vinden. Gezonde afleiding zonder het te forceren. En zijn er zich opdringende vragen dan stellen ze deze ook wel tijdens het boompje klimmen of zandkastelen bouwen. Of door een onderwerp wat er zijdelings mee te maken heeft. Hebben ze ervaring met mindmappen dan kan dat een middel zijn om zaken te verwerken. Een cliëntje van mij is bijvoorbeeld aan de slag gegaan met een mindmap vanuit zijn fascinatie met de serie CSI. 

Het zijn 7 tips geworden. Er valt veel meer over te zeggen. Belangrijkste is dat jij je kind, je leerling, je cliënt het beste kent. Durf meer te vertrouwen op je gevoel wat goed voor hem is. En besef dat overvoeren net zo kwalijk is voor je kind als informatie achterhouden. 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Beelddenker en je suis Paris

  1. Maarten Smit schreef:

    Dit is op Beelddenken herblogden reageerde:

    In de herhaling; Beelddenkers tips over de actualiteit.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.