Beelddenker en wat ons tegenhoudt

Onze NIET-en

Aslan.jpg

Wanneer bereiken we wat we diep in ons hart willen bereiken?

Zodra we beseffen dat wat we denken waar is.

En wat denken wij zoal in Nederland? Schrikbarend veel van hetzelfde. Dat bepaalt waarom we zo’n grote grijze middenmoot hebben. Hier de meest gehoorde ‘Nieten’ ; 

 

 

  1. Dat kun jij toch niet
  2. Dat lukt mij nooit
  3. Gaat niet werken
  4. Je moet toch wat
  5. Je moet niet denken dat je alles maar kunt wat je wilt
  6. Dromen is voor jou niet weggelegd
  7. Het kan niet elke dag feest zijn
  8. Ik ben nu eenmaal onhandig
  9. Zat erin he dat het niet ging lukken 
  10. Hou je nu maar gedeisd, straks gaat je kop eraf

FAALANGSTAttitude.jpg

En helaas zou ik zo door kunnen gaan. Dagelijks in het ov, de supermarkt en ja op scholen en bij ouders thuis. Welk voorbeeld geven we daarmee af? Onze kinderen worden zo vanzelf de volgende generatie niet-zeggers. Moeder in supermarkt voor een lange rij schappen met 30 soorten chips; “Is dit alles wat u heeft?”. Wellicht zat haar favoriete smaak er niet bij. Je kind leert zo dat toch vooral altijd heel veel keuze moet zijn en anders heb je terecht reden tot onmiddellijk klagen.  “Je bent nu eenmaal geen hoogvlieger he!?”, hoor ik een leerkracht zeggen tegen een clientje van mij. Hm, onnodig harde landing voor mijn dromertje. “Ik kan dat toch niet”, is het directe gevolg. Wat je denkt is waar, wat je je kind leert denken wordt zijn waarheid. Daarom zijn faalangsttrainingen erg populair.

Throw me to the wolves and I will return leading the packOMDENKEN

In de hoop dat ouders en leerkrachten het nieuwe gedrag blijvend ondersteunen leer je het kind dan omdenken.

Ik kan dat toch niet, wordt dan; Ik kan het nog niet. 

Vaak een lange weg. Het gaat werken als het hele systeem (de omgeving) de nieuwe vocabulaire leert gebruiken en oprecht gaat toepassen, voor zichzelf en voor de ander. Dan gaat het kind zijn mindset aanpassen, jouw succes gedrag imiteren. Misschien was je kind wel oprecht blij met de eerste overwinning van Oranje bij het recente WK. Hoort het jou praten; “Ze moeten niet meteen denken dat ze er al zijn”. Leest het misschien wel in de krant of op de media; “Nog een lange moeilijke weg voor Oranje.” En de coach maar steeds benoemen dat elk succes gevierd en gevoeld mag worden.

SPIEGELLion.jpg

Maar de omgeving leert ze anders, de invloed van die directe omgeving is groot, heel groot En het is logisch je te gedragen zoals iedereen om je heen.

Kijk nog eens naar de 10 uitdrukkingen hierboven. Hoe vaak gebruik je ze? En ik hoor graag je bevindingen.

 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.