Beelddenker en doe mij maar een klein beetje

beelddenkenDan krijg je ook niet veel

Als je telkens dezelfde woorden gebruikt worden het bijna mantra’s, bezweringen, waarmee je niet alleen het universum een duidelijke boodschap geeft, ook je kind luistert mee.

Doe mij maar niet zoveel hoor. Ik wil maar een klein beetje. Ik doe liever gewoon. Niet zo royaal doen hoor. Ik heb niet zoveel nodig. Doe mij maar een half kopje. Niet zo’n grote, niet zo’n dure hoor dat heb ik niet nodig. O, maar ik sla wel eens een keertje over hoor. Mag het een ietsje minder zijn? Het kan niet elke dag feest zijn. Ik wil niet zo overdadig. Het kan wel op al is het lekker. Niet te veel nemen, niet te vaak doen, niet te groot, niet te gul. 

Vanzelf wordt het dan ook allemaal minder.kleinhouden

Want als je dag in dag uit bij alles wat er gebeurt uitroept dat je kleine beetjes wil van alles dan krijg je dat ook. Dan krijg je dus op een gegeven moment ook liefde met kleine beetjes, geluk in nog kleinere porties en hier en daar slechts zuinige waardering. Omdat je daarmee eigenijk zegt dat je niet zoveel waard bent. Dan vraag je erom dat dagen moeizaam zijn, het leven klein, geen dromen meer. De gezondheid minder en de vriendschappen mager. Taal en gedachten scheppen zo je eigen kleine beperkte wereldje waarin je kunt gaan zitten klagen over hoe weinig er is.

There are footprints on the moon, the sky is not the limit.

 

Maar ja, je had niet zoveel nodig toch? 

Als je jouw hele wereld klein wilt houden

dan wordt ie dat ook,

inclusief je kind. 

Hoe zit het met jouw klein houdende uitspraken? Of denk jij jezelf groot? Ik hoor het graag in een reactie hieronder.

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Beelddenker en doe mij maar een klein beetje

  1. Aimee schreef:

    Je hoofd niet boven het maaiveld uitsteken, doe maar gewoon dan doe je gek genoeg. Twee ‘mantra’s’ die ik vroeger vaak hoorde. Gelukkig werd ik dwars van en deed mijn ding. Zal dit dus ook niet snel tegen mijn beelddenkertje zeggen. Ben blij dat ik iets negatiefs in iets positiefs kan omzetten!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.