Beelddenker en zit toch eens stil

ADD.jpgGroot probleem

Wat hebben ouders en leerkrachten toch een enorm concentratieprobleem. Daar moet echt in de hulpverlening meer aandacht voor komen. Dat daar nu nog geen labeltje voor bestaat snap ik echt niet. Het probleem is echt veel groter dan wordt gedacht. En het is zeker onderbelicht in de media, een gat in de markt voor de pharmaceutische industrie. Tijd om hier eens aandacht aan te besteden. 

AfgeleidFocus.jpg

Veel kinderen ondervinden grote schade door het enorme concentratieprobleem van hun opvoeders. Zij krijgen op deze manier niet de aandacht die ze zo nodig hebben omdat ouders en leerkrachten zich niet voldoende kunnen concentreren op de vraag van hun kinderen. Alleen als het kind onbeweeglijk, krampachtig en verstard in rustige verstaanbare logisch opgebouwde zinnen een vraag stelt bestaat de kans dat er geluisterd wordt. Zodra er maar enige beweging zichtbaar is wordt de opvoeder dermate afgeleid dat een adequaat antwoord onmogelijk is. Laat staan als er meerder komma’s in de vraag worden geplaatst of, stel je voor, de vraag niet logisch is opgebouwd.

adhdcartoon.jpgHulpverlening

Deze ernstige vorm van concentratie gebrek komt op steeds meer plaatsen bij steeds grotere groepen volwassenen voor. Meer en meer melden kinderen zich bij instanties en hulpverleners voor een oplossing. Als zij immers op hun eigen natuurlijke manier hun verhaal vertellen vol emotie, beweging in een niet per se lineaire verhaallijn dan dwaalt de volwassene binnen 2 seconden af en gaat over op een ander, blijkbaar interessanter onderwerp. Er worden inmiddels al kamervragen voorbereid en de eerste verzoeken om deze ingrijpende stoornis op te nemen in de DSM zijn binnen. 

OnderwijsTangle.jpg

Het verklaart ook de grote uitval in het onderwijs. De gemiddelde leerkracht haalt tegenwoordig het einde van een instructie niet eens. Een enigszins bewegende leerling is al genoeg zich volkomen te laten afleiden. Er zijn zelfs al meldingen van leerkachten die betrapt werden op dagdromen, als blijkbaar laatste redmiddel om zich nog enigszins te kunnen concentreren. Voorlopige maatregel, zo meldt het ministerie van onderwijs, zou kunnen zijn om leerkrachten standaard uit te gaan rusten met een Tangle. Een beproefd middel om zich beter te kunnen focussen en zich minder te laten afleiden door wat er om hen heen gebeurt. Het zal waarschijnlijk nog wel even tijd vergen voor leerlingen dit ‘gefriemel’ kunnen accepteren. 

hoordeikdaareenglimlach.jpgTotdat de echte hulpverlening hiervoor op gang is doen we een dringend beroep op kinderen om begrip voor dit ongekend grote probleem van volwassenen in hun omgeving. Probeer te bedenken dat de volwassene het niet expres doet. Probeer je eens in te leven. Kijk of jij je kunt voorstellen dat je je alleen zou kunnen concentreren als je bewegingsloos in een doodstille ruimte voor je uit zou kijken.

Brr, eng he?! 🙂

 

 

 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Beelddenker en zit toch eens stil

  1. Barbara schreef:

    Ik moest – gelijk – denken aan een (iig ook door mij zelfbedachte) oneliner: eerst willen ‘we’ dat kinderen leren praten, zingen, lopen, huppelen, rennen etc. Om ze daarna te leren hun mond te houden en stil te zitten. Ergens klopt er dan iets niet, volgens mijn waarheden althans.😉

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.