Beelddenker en het ongewassen varkentje

misspiggykermit.jpgAch, beste medewerker van bedrijf X.

Ik snap best dat u tot laat in de vrijdagmiddag gewacht hebt met bellen. En u had zich goed voorbereid met de kersverse training nog in het achterhoofd hoe u dit lastige varkentje wel even zou wassen. Bij uw eerste zin – “U heeft een probleem”- zag ik de blog al voor me. 

Ik snap best dat u deze opdracht kreeg van uw baas die tenslotte enige tonnen aan bonussen misloopt en dan worden een paar verkeerd gerekende tientjes wel heel belangrijk. Ik snap best dat u zich goed ingedekt had tegen de te verwachten ongebreidelde boosheid van een domme janmodaalzzp-er.

Maar het liep anders he?

Deze zelfstandig ondernemer kon luisteren en kwam met rustige doordachte argumenten op kalme toon geuit. Boosheid was ver te zoeken aan deze kant. Ik snap dan ook heel goed dat u steeds harder ging praten tot uw stem zelfs oversloeg van kwaadheid. Omdat u alleen maar begrip ontmoette en zelfs een onverwachtte onmiddellijke oplossing kreeg aangeboden. Omdat hier het totaalplaatje wel gezien werd en u slechts 1 detail kon bevatten. En ik snap ook dat u zich waarschijnlijk het hele weekend zult afvragen waar het nu toch misging.

Niet doen.

Bij het schrijven van de trainingen, de handboeken en de protocollen door de top van uw bedrijf (en geloof me, ik weet het, vanuit een ander leven) is men er vanuit gegaan dat er;

a. In principe geen aardige, redelijk intelligente klanten bestaan

b. Dat uw bedrijf uit principe niet in staat is fouten te maken. En

c. Dat u met slechts beperkte informatie klanten om de oren zou moeten kunnen slaan.

Kunt u ook niets aan doen.

Klein dingetje nog, nu alles is opgelost, door mij dan, ben ik overgestapt naar bedrijf Y. Misschien een leuke casus voor uw volgende training? Fijn weekend!

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.