Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de oorsprong en betekenis van een spreekwoord of gezegde.
‘Alle gekheid op een stokje’
Deze gebruik ik zelf wel eens als ik mijn clientje weer bij het onderwerp wil brengen. Maar dat is niet slim. Soms krijg ik dan een hele discussie over waar ik dat stokje dan heb en wat is ‘gekheid’ en hoe of ik had gedacht dat op een stokje te krijgen.
Wat betekent de uitdrukking?
En nu weer serieus. Alle grappen en grollen aan de kant we gaan weer verder. ‘Alle scherts terzijde, laat ons de zaak met ernst behandelen.’
Oorsprong
De stok verwijst naar de ‘gekstok’, de zotskolf of de marot van de narren. De nar gebruikte de staf om ertegen te praten, waarbij hij een lachwekkend effect kon bereiken. Ook kon de nar de stok in zijn mouw stoppen om hem plotseling tevoorschijn te halen.
Alle gekheid op een stokje was voor de nar een duidelijke hint dat hij zijn grapjes voor zich moest houden tot hem weer gevraagd werd de boel te vermaken. In vergaderingen wordt het veel gebruikt om weer bij het oorspronkelijke onderwerp uit te komen.