Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de oorsprong en betekenis van een spreekwoord of gezegde. 

 

‘Dat gaat van een leien dakje’Dat gaat  van een leien dakje

Als een sessie vlot verloopt, clientje pakt het snel op, dan zeg ik dat ongemerkt. Maar het wordt niet als compliment gezien, logisch als je de uitdrukking niet kent. Beter om de inspanning letterlijk te prijzen en te checken of het ook binnenkomt. 

Betekenis

Dat gaat gemakkelijk, vlug. Dat liep gesmeerd. Als een bal die vlug en gemakkelijk van een leien dak afrolt zonder weerstand te ondervinden. 

P.C. HooftOorsprong

De uitdrukking schijnt voor het eerst gebruikt te zijn door de nederlandse geschiedkundige, dichter en toneelschrijver P.C. Hooft, uit de renaissance-tijd in een van zijn brieven. 

dat de zaak noch veele voeten in d’aarde zouw hebben, ende alzoo alles van geen leyen dak afloopen.

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Dan komt de Aap uit de Mouw

  1. Marianque schreef:

    ‘…..dat de zaak noch veele voeten in d’aarde zouw hebben’, daar heb je er nòg eentje.

    Ik ben dol op spreekwoorden en gezegden, en dan vooral waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Zelf zie ik vaak de letterlijk betekenis voor me, terwijl ik regelmatig de figuurlijke betekenis gebruik. Heb er zelfs twee ‘woorden’-boeken voor om het uit te zoeken af en toe.
    😉

  2. Pingback: Dat Is Een Aap Uit Gat - Aap Nederlands Spreekwoordenboek - Woorden.Org

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.