Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de oorsprong en betekenis van een spreekwoord of gezegde. 

 

‘Dat heeft heel wat voeten in de aarde’Dat heeft nog heel wat voeten in de aarde

Het ‘heeft soms wat voeten in de aarde’ voor een intake plaats vindt. Dan benoemen we dat ook, de ouders en ik. Cliëntje gaat er dan meteen vandoor in de zin van; ‘Gaan we naar buiten dan?’ Of; Huh? Je kunt toch niet meer dan 2 voeten hebben?’ En vorige week kreeg ik deze als opmerking in een leuke reactie.

Betekenis

Het kost veel moeite. Er moest heel wat gebeuren voordat het lukte. Het zal nog wel even duren voordat het mogelijk is. Er was nogal nodig om het voor elkaar te krijgen. Iets dat moeilijk te realiseren is. 

Oorsprong

Dat had nog heel wat voeten in de aardeWaar deze zegswijze vandaan komt is niet geheel duidelijk. De meest voor de hand liggende is dat gedoeld wordt op een groep mensen die (bijvoorbeeld bij het met de hand oogsten op het land) iets voor elkaar kregen. Veel geloop, dus veel voetsporen in de aarde. Maar er zijn ook bronnen die zeggen dat hierbij gaat om de wortels van een boom. Als deze diepe wortels heeft dan is er nogal wat voor nodig om hem omver te krijgen. In elk geval gaat het om iets dat ‘veel moeite ende zwarigheden’ zou opleveren (F. A. Stoet) “Waar uit te scheppen staat, dat de zaak nog veel voeten in d’aarde zouw hebben, ende alzoo alles van geen leyen dak afloopen“, waarmee we weer terug zijn bij die van vorige week. 

‘Het had heel wat aarde aan den dijk’, heeft in sommige streken dezelfde betekenis. 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.