fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de oorsprong en betekenis van een spreekwoord of gezegde. 

 

‘De draak steken met iets’

De draak met iets steken

Het is niet het meest handige om tegen mijn clientjes te roepen; ‘Steek je nu de draak met me?’ Het roept een beeld op. Onmiddellijk. Over de Efteling bijvoorbeeld. En voor ik het weet zit ik in een discussie waarom er geen draken meer zouden zijn. Want aan het bestaan ervan wordt natuurlijk niet getwijfeld. 

Betekenis

Steek je nu de draak met me? Je maakt er grapjes over omdat je het niet gelooft. De gek met iets steken. Voor de gek houden. En eigenlijk ook wel; drijf je nu de spot met me? Iemand of iets bespotten. 

Sint Joris en de draakOorsprong

Deze zegswijze komt natuurlijk van de legende van Sint Joris en de draak ergens uit de 11 e eeuw. (zie voor het verhaal het filmpje hieronder) Dit gevecht werd in processies jarenlang nagespeeld. In de loop van de tijd werd dit echter steeds meer een soort komische act. De jaarlijkse gekozen ‘nieuwe’ Joris stak dan zijn wapen in een met stro opgevuld ‘monster’. En zo kwam de uitdrukking aan zijn wat spottende betekenis.

 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.