Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde. 

 

 

‘De berg heeft een muis gebaard’De berg heeft een muis gebaard

Ik moest zelf even goed nadenken en zoeken omdat ik zelf regelmatig zeg; “Ah, het blijkt weer een muis te zijn.” Ik gebruik dus het halve spreekwoord. Zo vanzelfsprekend voor mij wanneer ik vind dat iets dus niets voor blijkt te stellen. 

Betekenis

Als een school bijvoorbeeld hoge verwachtingen wekt naar de ouders om het onderwijs aan te passen maar het resultaat stelt bar weinig voor. Veel drukte om niet dus. Veel geschreeuw maar weinig wol. 

De barende berg

Fabel van de barende berg, Aegidius Sadeler, 1608

Oorsprong

Dit spreekwoord komt uit de fabel van Phaedrus ‘de barende berg’. In het verhaal moest de berg ‘bevallen’. Wellicht was er sprake van een aardbeving of vulkaanuitbarsting. Toen het angstaanjagende beven voorbij was bleek dat berg slechts bevallen was van een muis. Phaedrus zegt daarna dat deze fabel van toepassing is op iemand die grote bedreigingen uit, maar uiteindelijk niets doet. 

 

Op een muis
Een muis, op zoek naar kruimels kaas,
kroop in de baard van Sinterklaas.
“Wel eerder”, sprak de Sint bedaard
“werd door een berg een muis gebaard.
Maar dit is wonderlijk, bij Zeus:
Hier bergt zowaar een baard een muis.”

– Kees Stip

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.