Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

 

‘Bruggen slaan’Bruggen slaan

“Ik sla even een brug”, zei ik wel eens als ik 2 onderdelen met elkaar wilde verbinden. Of ik legde uit dat we “bruggen gaan slaan” tussen de beide hersenhelften…. Heb ik snel veranderd in ‘bruggen bouwen’. 

Betekenis 

Een verbinding, een relatie leggen tussen twee zaken. “Ik sla even een bruggetje” hoor je bij sprekers ook regelmatig. Twee groepen  met elkaar in contact brengen, zodat er wederzijds begrip ontstaat. De brug is hier een symbool voor de uitwisseling van gedachten en ervaringen. De brug verbindt twee werelden die eerder van elkaar gescheiden waren. 

Oorsprong

In het historische woordenboek staat;  “een brug slaan, een brug werpen”, met een citaat uit 1672: “Spanko … hadde een brugh over de Tibisco [= de Tisza, een zijrivier van de Donau] by Tokay [= een stadje in Noord-Hongarije] geslaghen.” Slaan heeft hier volgens het WNT de basisbetekenis ‘door uit breiden, uitstrekken, spannen tot stand brengen’.

HetKeizer Augustus Pontifex Maximus Latijnse woord voor bruggenbouwer is Pontifex. Nog steeds de titel van de Paus en de bisschoppen als zijnde een bruggenbouwer tussen mensen en goden. Keizer Augustus had de titel van Pontifex Maximus. 

Beelddenkers worden overigens vaak bruggenbouwers genoemd. Vanwege het talent om altijd en snel verbindingen te zien. Beelddenkers zijn de verbindende bruggenbouwers omdat ze de vertaler zijn die de behoeften en wensen van de gebruiker weet om te zetten in „experttaal”. (Saskia Smet)

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.