fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

 

‘Het is zo klaar als een klontje’Zo klaar als een klontje

Zodra een clientje het visueel opslaan door heeft dan zeg ik dat wel; Dat is dus zo klaar als een klontje. En dan zie ik meteen de wenkbrauwen omhoog gaan. “Zijn we al klaar dan?”

Betekenis

Klaar betekent hier; helder en duidelijk. Je begrijpt het. Je ziet in dat het zo zit. 

Oorsprong

kandijsuiker

 

Het klontje is dan een suikerklontje. Kandijklontjes worden gezuiverd, ‘geklaard’ en worden dan enigszins doorschijnend. Het klaren van suiker is net zo’n vast begrip als het klaren van boter of wijn. Je maakt het helder, dat het niet meer troebel is. Helder als kristal betekent precies hetzelfde. In Belgie heeft Zo klaar als pompwater dezelfde betekenis. Er zijn in Europa nog maar 2 producenten van kandijsuiker. 

 

 

 

 

 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.