Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Om de hete brij heen draaien.’

Om de hete brij heen draaienSoms merk ik bij het begin van de sessie dat er iets speelt bij mijn cliëntje. Als het niet meteen boven tafel komt en ik merk dat het hindert in de voortgang dan zeg ik;

Hoelang blijf je nog om de hete brij heendraaien? 

En die hou ik er in. Ik kan hem beeldend uitleggen, er komt een gesprek op gang en vaak komt dan het hoge woord er wel uit. En anders laat ik de hete brij tekenen.  

Betekenis

Er moet iets moeilijks worden aangepakt maar het gebeurt niet. Men aarzelt en treuzelt. Maar het kan ook goed zijn dat je iets heel erg graag wilt maar het niet durft te zeggen of te vragen. Niet ronduit zeggen wat je bedoelt. Niet ter zake komen. 

Oorsprong

Katten om de hete brijDe oorspronkelijke uitdrukking was; “Hij loopt er omheen als den kat (of den vliegh) om den heeten brij.” En dan duidde het op ongeduldige begeerte of besluiteloosheid. Eigenlijk is de oorspronkelijk uitdrukking leuker en duidelijker. Een kat die eten krijgt wat nog te heet is zal niet weglopen maar blijf rondjes lopen en telkens aan een andere kant van de etensbak proberen of het daar misschien niet te heet is. 

Niet vergeten; Morgenavond donderdag 23 April

Info Avond Anders Heel Gewoon

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.