
Fietspad
Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.
‘De puntjes op de i zetten’
Wij beelddenkers zijn niet zo van de afwerking en vinden iets al gauw goed. Terwijl als we vanuit het totaalplaatje mogen werken we ook echt alle details opmerken. Discipline en structuur helpt ons daarbij. Vanuit het grote geheel, het eindplaatje terugwerken of terug-redeneren naar de details van het begin. En heel letterlijk genomen vergeten we bij het schrijven vaak het puntje op de i.
Betekenis
Als je de puntjes op de i zet dan ga je wel heel nauwkeurig te werk. Bijvoorbeeld bij het controleren van een tekst. Verbeteren en foutjes opsporen. In algemene zin betekent het tot in de details uitwerken. Wie de puntjes niet zet, is niet zo precies; wie dat wel doet, is dat juist wel.
Oorsprong
De uitdrukking komt van het schrijven met de hand. Als je vroeger met een vulpen de letters verbond dan schreef je elke i zonder puntje. Dat deed je pas aan het eind van een woord als je de pen optilde. De uitdrukking was vroeger dan ook; De puntjes op de i’s zetten. Alle i’s in de tekst. Later is de meervoud s er als het ware afgesleten.