Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘De puntjes op de i zetten’

De puntjes op de iWij beelddenkers zijn niet zo van de afwerking en vinden iets al gauw goed. Terwijl als we vanuit het totaalplaatje mogen werken we ook echt alle details opmerken. Discipline en structuur helpt ons daarbij. Vanuit het grote geheel, het eindplaatje terugwerken of terug-redeneren naar de details van het begin. En heel letterlijk genomen vergeten we bij het schrijven vaak het puntje op de i. 

Betekenis

Als je de puntjes op de i zet dan ga je wel heel nauwkeurig te werk. Bijvoorbeeld bij het controleren van een tekst. Verbeteren en foutjes opsporen. In algemene zin betekent het tot in de details uitwerken. Wie de puntjes niet zet, is niet zo precies; wie dat wel doet, is dat juist wel. 

Oorsprong

vulpenDe uitdrukking komt van het schrijven met de hand. Als je vroeger met een vulpen de letters verbond dan schreef je elke i zonder puntje. Dat deed je pas aan het eind van een woord als je de pen optilde. De uitdrukking was vroeger dan ook; De puntjes op de i’s zetten. Alle i’s in de tekst. Later is de meervoud s er als het ware afgesleten. 

Over Maarten Smit

Maarten Smit woont tegen de Utrechtse heuvelrug aan. Hij is werkzaam als customer service medewerker voor het FD | Schrijft 'Jesse en de blauwe draak' | Dirigent van zijn koor Fluent | Blogger 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.