
Fietspad
Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.
‘Iets met argusogen bekijken’
Ik zie nogal eens argusogen. De blikken van sommige van mijn cliëntjes als ze iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Ze willen soms wanhopig graag alles in 1 keer heel erg goed doen. Fouten maken mag (nog) niet is het idee erachter. En nieuwe dingen moet je dus met wantrouwen bekijken.
Betekenis
Iets argwanend, met wantrouwen bekijken. Iets nauwlettend in de gaten houden. Het nauwkeurig bekijken, oplettend kijken.
Oorsprong
De zegswijze gaat terug op de Griekse mythologie. Daarin komt een reus voor met honderd ogen over zijn hele lichaam, Argus genaamd (in het Grieks: Argos Panoptes; panoptes betekent ‘die alles ziet’). Argus zag dus álles. En toch liep het niet goed met hem af: hij werd gedood door Hermes, de zoon van Zeus.
Uit de Griekse Gids;
In de Griekse mythologie was Argos (ook wel Panoptis genoemd wat letterlijk alles-ziend betekent) een monsterachtige reus. Het was een wezen met honderd ogen, waarvan er slechts twee in vaste afwisseling rust namen, terwijl de anderen de wacht hielden. Hij was dienaar van Hera en bewaakte priesteres Io op bevel van Hera. Io was een minnares van Zeus en Hera had haar veranderd in een koe. De grootste dienst die Argos bewezen had aan de Griekse Goden was het doden van het monster Echidna, dat in een grot sliep. Argus zelf, is op bevel van Zeus door Hermes gedood toen hij sliep. Hermes had hem eerst met zijn muziek in slaap gewiegd. Om Argus eeuwig te eren, heeft Hera de ogen van Argus op de staart van de pauw gezet. De pauwen waren in die tijd heilige vogels.