fietspad pad op de fiets
Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Een kniesoor die daarop let.’

Als ik de uitdrukking gebruik is het in de zin vanuit het oordelen dat iemand  in mijn ogen wel een heel erge muggenzifter is. Lekker belangrijk dat ene foutje. Het woord kniesoor vinden ze altijd prachtig. In onze familie een veel gebruikte opmerking. 

Betekenis

Een kniesoor die daar op letIemand die daarover valt is een zeur. Een kniesoor is een chagrijn, een onaangenaam mens. Zuurpruim, pessimist. Iemand die voortdurend kniest; kwijnen, piekeren, brommen. Een kniesoor is een zuurtje. Het woord ‘oor’ komt vaker in negatieve betekenis voor; domoor, druiloor. 

Oorsprong

Cniesen ‘plagen, uitschelden, kwellen. Zich beklagen; ick knijs van dubbel-spijt (1635)

 

 

 


Maarten Smit
Maarten Smit

De veluwe is mijn achtertuin. De wereld mijn regio. Beelddenken mijn missie. Trainer Ik leer anders bij beelddenker.com | Voor kids en andere mensen, individueel en voor Teams. CREFMethode | Access Bars Practitioner, voor de rust in je hoofd | Dirigent van mijn koor Fluent | 06 3404 59 62 [UA-39119863-1]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.