Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Boter aan de galg smeren’

Een beelddenker verhoudt zich tot de school als een cirkel tot een vierkantAls een cliëntje weer eens een traject wordt ingeduwd met meer van hetzelfde dat niet heeft gewerkt, dan zeg ik wel dat dat boter aan de galg smeren is. Ik kan wel uitleggen wat ik ermee bedoel maar waar de uitdrukking nu werkelijk vandaan komt?

Betekenis

Het is vergeefse moeite. Wat gedaan wordt zal niets uithalen, je kunt er maar beter mee ophouden. Het zal niet helpen. Het is zinloos. Wat je er ook aan doet, het verandert niet. 

Oorsprong

Boter aan de galg smerenAl smeer je er nog zo veel boter aan, een galg is en blijft een galg. Dus: ook al smeer je zoiets fijns en lekkers als boter aan een galg, de galg blijft even afschuwelijk – je verpest dus alleen maar je boter. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) noemt deze tegenstelling tussen boter (als symbool van welvaart en geluk) en de galg (als symbool voor dood en ongeluk) eveneens als mogelijke verklaring. Misschien werd oorspronkelijk bedoeld dat de boter (uiteraard tevergeefs) werd gebruikt als een middel om van de galg af te glijden en zo te ontkomen. In  Vlaanderen zegt men wel; Het is water op een eend.

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.