Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In ‘Dan komt de Aap uit de mouw’ elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Volgens Bartjens’

1 + 1 = 3 “Volgens Bartjens schijnt 1 + 1 toch 2 te zijn”, roep ik wel eens als de redenatie van cliëntje klopt maar het antwoord niet, of andersom. Waarmee ik begin uit te leggen dat bijvoorbeeld de cito-toetsen nu eenmaal gemaakt zijn om recht toe recht aan antwoord op te geven. En niet om zelf na te denken of briljante gedachtesprongen te maken. 

Betekenis

Het betekent meestal iets als, als je maar recht toe recht aan redeneert. Het is dan als in een rekensom zo nauwkeurig mogelijk berekend. 

Oorsprong

Willem Bartjens, CijfferringheBartens was Willem Bartjens, een schoolmeester uit 1569. Hij schreef in 1604 het boek; ‘Cijfferinghe’. Het ging om een voor die tijd volledig nieuwe rekenmethode. Het boek is vele malen herdrukt. Nederlandse kinderen hebben twee eeuwen lang met dit boekje leren rekenen. Daardoor kon ‘volgens Bartjens’ een gevleugelde uitdrukking worden. De dichter Joost van den Vondel schreef er zelfs een lofzang op:

‘Dees die met haar blont vercierssel Reyckt aan’t uytgespannen swierssel, die azurigh sit verschoont en van dÁstren wort gekroont, die tot eenen staf in handen voert den Scepter met dry tanden. En op vloeden twee ten thoon heeft verhemelt haren Throon, Dees, wiens speelgenoots met minnen Sijn zee-Goden en Godinnen, wiens vloeden heel vergult met veel rijckdom zijn vervult….

 

 

 

 

 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.