Dan komt de Aap uit de Mouw

fietspad pad op de fiets

Fietspad

Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.

‘Twee handen op een buik zijn’

Twee handen op 1 buikSoms zijn een ouder en een kind een hechte eenheid. Dat is prima. Soms staat het verandering in de weg, of de ontwikkeling van het zelf kunnen en mogen denken. Dan roep ik wel eens; Jullie zijn echt twee handen op 1 buik! Komt er vanzelf een gesprek op gang. 

Betekenis

Ze zijn het altijd met elkaar eens. Ze kunnen erg goed met elkaar opschieten. Het goed met elkaar kunnen vinden. Elkaar altijd steunen. Zij verstaan elkaar volkomen. Ze spreken met 1 mond. Ook; samenspannen, altijd samen. Ze zullen altijd elkaars plannen verdedigen, zo nodig ten koste van anderen.

Oorsprong

Deze bekende zegswijze is in 1636 voor het eerst opgetekend, in de vorm het zijn twee handen op éénen buik en met als betekenis ‘zij zijn het volkomen eens, trekken één lijn’De handen waarvan in deze uitdrukking sprake is, zijn de twee handen van één persoon: die zijn namelijk altijd in harmonie met elkaar. In de uitdrukking staan deze linker- en rechterhand dus voor de twee personen die zo goed met elkaar overweg kunnen. Sommige mensen vragen zich weleens af of het niet eigenlijk ‘Vier handen op één buik zijn’ zou moeten zijn, omdat de uitdrukking vrijwel altijd gaat over twee personen (met elk twee handen) die elkaar graag mogen. Dat is dus niet het geval: er wordt niet direct naar de vier handen van de twee vrienden verwezen.

Vergelijkende uitspraken zijn; Zij liggen onder 1 laken of twee billen in 1 broek. 

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken, Spreekwoorden met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Dan komt de Aap uit de Mouw

  1. Ineke schreef:

    Bedankt voor de uitleg,twee handen is waarschijnlijk de merest juiste uitspraak.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.