
Fietspad
Beelddenkers op jonge leeftijd vatten veel dingen letterlijk op. Taal is al niet ons ding maar dan zijn er ook nog eens spreekwoorden en gezegdes. We gebruiken ze te pas en te onpas. De betekenis is bijna altijd figuurlijk. In Dan komt de Aap uit de mouw elke week de betekenis en oorsprong van een spreekwoord of gezegde.
‘Door de zure appel (heen)bijten’
Ik hoorde laatst een weervrouw zeggen; voor het mooie weer komt moet u nog even door de natte appel heen bijten. Maar hopen dat ze een grap maakte. En moeders hoorde ik de laatste dagen er ook over. Voor-de-vakantie-stress als zure appel.
Betekenis
Het onaangename doen of over zich heen laten gaan. Aan een onaangename taak beginnen. Iets dat onaangenaam maar noodzakelijk is uitvoeren, doorstaan (meestal met de bijgedachte, dat men zodoende tot iets goeds komt). Je ziet er tegenop op in een zure appel te bijten. Iets onaangenaams tegenkomen en ondergaan. Een moeilijke taak op zich nemen. Iets met tegenzin doen en zelfs; van de nood een deugd maken. De eerste hap van een zure appel is vaak niet erg lekker, maar daarna is je mond aan de zure smaak gewend en wordt de appel lekkerder. Dit spreekwoord wordt gebruikt voor situaties waar je eerst even doorheen moet, maar wat daarna best meevalt.
Oorsprong
Het is een uitdrukking uit de 17e eeuw van Huygens.