Beelddenker van controle naar overgave

serenity view

 

In de zomerperiode blader ik door 10 jaar blogarchief. Op reis langs digitale bestanden en schriften vol krabbels, tekeningen, mindmaps. Korte doorkijkjes en lange vergezichten. Hier en daar van een nieuwe layout voorzien. En ondertussen brainstorm ik over een nieuw seizoen blogs door vooral te luisteren naar wat jou bezighoudt.  

Overgave

(2012) Het was heerlijk om me door een professional te laten trainen in het dirigeren. De passie waarmee ik mijzelf in mijn vrije tijd voeding geef. Door mij over te geven aan de muziek ontstaat een ontspanning die voor mij inmiddels onontbeerlijk is. Een volledig in het nu zijn, wat lijkt op meditatie. Als ik mijn zangers laat zingen verdiept onze ademhaling en scherpen alle zintuigen. Vanavond mocht ik spelend leren, oefenen en mij steeds meer overgeven. 

Controle

dirigentToch hield ik mij in. Het orkest, niet meer dan een continuo, zat me dwars. Ik dirigeer normaal als amateur-dirigent alleen zangers zonder begeleiding en nu zo’n pluk instrumentalisten voor me dat was even andere koek. Ik liet mij niet meevoeren, wilde elke gespeelde en gezongen noot tegelijk onder controle hebben, leek het wel. Na de pauze, inmiddels natte rug, een begin van spierpijn en dat vage gevoel dat je wel eens lekkerder gedirigeerd hebt veranderde mijn lieve-coach-dirigent de setting. En de toon. De spelers naar links en het koor naar rechts. Hij duwde de kleine verhoging ergens halverwege de twee groepen en schreeuwde: ‘De bok op jij !’

Vertrouwen

Fluentopkorenlint.jpgJij het koor en ik het orkest‘, raasde hij door. ; ‘Jij leidt, ik volg.’ Daar stonden we, samen op de niet al te grote bok. Letterlijk schouder aan schouder. ‘Richt je op het koor’ schreeuwde hij over de muziek heen. ‘Het orkest is er helemaal niet!’

En daar gebeurde het magische. Ik gaf mij volledig over aan de muziek. Ik volgde de zangers. Er was alleen maar het nu in die muziek. Zangers en spelers volgden mij. En ik werd deel van hen. Zij gingen met mij mee. Ik had er weer beeld bij. Ongemerkt had mijn onbetaalbare coach-dirigent de bok verlaten en ik stond daar alleen. Een leider die het aandurfde zich te laten leiden.

*****

(Noot 2015) Volledige overgave aan muziek is een talent van beelddenkers. Zaterdag 5 September krijgen wij als koor een inspirerende workshop, gegeven door Ilse van de Kasteelen. Op Zondag 13 September 2015 dirigeer ik mijn koor Fluent tijdens Korenlint. Je bent van harte welkom in Haarlem.

Korenlint Haarlem 2015

*****

Op 24 September 2015 de tweede Info-Avond ‘Anders Heel Gewoon‘, voor zoekende ouders en leerkrachten. Inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur. Met een interactieve lezing/workshop over de kwaliteiten van Taal- en Beelddenkers. Aansluitend twee korte workshop-rondes gegeven door de specialisten van de samenwerkingsgroep.

Lokatie; Alexanderschool, Acacialaan 32-a, 6721 Bennekom

Anders Heel Gewoon, samenwerkingsverband voor zoekende ouders

Over Maarten Smit

Maarten Smit | Schrijver | Beelddenker | Ondernemer | GoStudent bijlesdocent | 06 3404 5962 | Mirtos | Crete | Werk is waar mijn laptop staat [UA-39119863-1]
Dit bericht is geplaatst in Beelddenken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.